Plivska jezera - Najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini

Plivska jezera u Jajcu

Ako ste ljubitelj prirode i želite da posjetite jedno od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini, onda je Jajce pravi izbor za vas. Jajce je grad bogate istorije i kulture, ali i predivnih prirodnih ljepota, među kojima se posebno ističu Plivska jezera i Plivski vodopadi. U ovom blogu ćemo vam predstaviti nekoliko razloga zašto trebate posjetiti Plivska jezera i uživati u njihovoj čaroliji.


Plivska jezera su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini i sastoje se od Velikog i Malog jezera, koji su nastali na rijeci Plivi, lijevoj pritoci Vrbasa. Veliko jezero je dugo 3300 i široko oko 400 metara, dok je Malo jezero dugo 2800 i široko oko 300 metara. Oba jezera imaju kristalno čistu vodu smaragdno zelene boje, koja oduzima dah.

Sadržaj:


Veliko Plivsko jezero

Veliko Plivsko jezero

Veliko Plivsko jezero, kako mu i samo ime govori, pruža nevjerojatan prizor - nepreglednu plavet jezera koja se proteže pred vama. Jezero je okruženo gustim šumama i bogatom florom, stvarajući savršenu kulisu za vaše fotografske avanture. Zbog svoje veličine i dubine, ovo jezero također nudi savršene uslove za plivanje i vodene sportove. Godine 1963. ovo smaragdno jezero dugo 3300 metara bilo je domaćin Sedmog Evropskog i vanrednog Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama.


Malo Plivsko jezero

Malo Plivsko jezero

Nedaleko od Velikog Plivskog jezera nalazi se Malo Plivsko jezero, manje, ali jednako čarobno. Ovo jezero ima svoj jedinstveni šarm s mirnim površinama vode, idealnim za opuštanje i uživanje u prirodi. Šetnje oko Malog Plivskog jezera pružiće vam priliku da se povežete s prirodom i napunite baterije.


Aktivnosti na Plivskim jezerima

Plivska jezera su idealna za rekreaciju i sport, jer nude razne mogućnosti za zabavu i aktivnosti na vodi. Možete se baviti veslanjem, kajakom, kanuom, jedrenjem, ribolovom ili plivanjem. Na Velikom jezeru se nalazi i sportski centar sa terenima za tenis, košarku, odbojku i fudbal. Na obali jezera možete pronaći i uređene staze za šetnju, trčanje ili biciklizam.

Za ljubitelje fotografije, Plivska jezera su pravi raj. Bez obzira da li ste amater ili profesionalac, ovdje ćete pronaći nevjerojatne motive. Jezero se mijenja s promjenom svjetlosti tokom dana, pružajući vam beskrajne prilike za snimanje savršenih fotografija. Ne zaboravite svoj fotoaparat!


Ribolov na Plivskim jezerima

Plivska jezera su prava riznica za ljubitelje ribolova, obilujući raznovrsnim ribljim vrstama. Izdvaja se posebna zvijezda ovih jezera - zlatovčica, koja je istinski dragulj u svijetu ribolova. Naime, Veliko jezero je domaćin jednoj od najrjeđih vrsta pastrmke na svijetu - zlatovčici. Ova endemska vrsta se može pronaći samo na Plivskim jezerima i Ohridskom jezeru u Makedoniji. Njena zlatna boja ukrašena crvenim tačkama na tijelu ostavlja bez daha, a veličina može dostići impresivnih 50 centimetara. Zlatovčica uživa poseban status zaštite od strane države, što znači da je lov na nju rigorozno regulisan.

Osim zlatovčice, Plivska jezera pružaju priliku za ulov raznih drugih ribljih vrsta. Tu su potočna, jezerska, kalifornijska pastrmka, lipljen, šaran, linjak, crvenperka i crvenookica, čineći ribolovno iskustvo nezaboravnim i raznovrsnim.

Mlinčići na Plivi Jajce

Plivska jezera nisu samo prirodni čudo, već i duboko ukorijenjeni u kulturno-istorijskom tkivu Jajca. Obale Malog jezera krase mlinčići - srednjovjekovne vodenice, čija se priča proteže kroz vjekove i koja je danas nacionalno blago Bosne i Hercegovine. Svoju priču započeli su davne 1562. godine, služeći lokalnom stanovništvu kao ključna karika u procesu mljevenja žita. Danas su magnet za brojne znatiželjnike i turiste koji dolaze na ova jezera.


Naravno, čari Plivskih jezera ne završavaju se samo na mlinčićima. Ovdje ćete pronaći i druge dragulje Jajca, kao što je impresivni vodopad smješten u samom srcu grada. Tu je i Stari grad, te tajanstvene katakombe. Ne smijemo zaboraviti i muzej AVNOJ-a, istorijsko mjesto Drugog zasjedanja AVNOJ-a 1943. godine, koje ostavlja snažan utisak na sve posjetioce.


Kako doći do Plivskih jezera?

Da biste stigli do Plivskih jezera u Jajcu, možete koristiti sljedeće upute: 

  • Krećite se magistralnim putem M-5, koji povezuje gradove Jajce i Bihać.
  • Pratite putokaze koji jasno označavaju smjer prema Plivskim jezerima. Ovi putokazi trebaju biti vidljivi duž cijelog puta.
  • Alternativno, možete koristiti navigaciju na svom vozilu ili pametnom telefonu. U polje za unos odredišta upišite "Hotel Plivsko jezero". Navigacija će vas usmjeravati prema Plivskim jezerima, i uz njezinu pomoć nećete moći promašiti ovo prirodno čudo.

Ova jezera predstavljaju pravo blago Bosne, mjesto koje neizostavno zavređuje vašu pažnju. Bez obzira tražite li opuštanje, uzbuđenje, dublje spoznavanje ili inspiraciju, na ovom čarobnom mjestu naći ćete sve što vam srce poželi, i mnogo više od toga. Klikni ovdje i pročitaj više o najljepšim jezerima u BiH.