Vodopad Blihe nadomak Sanskog Mosta

Vodopad Blihe
Autor: jassmiiinaaaaa

Ako ste ljubitelj prirode i uživate u sjajnim pejzažima koje ona stvara, onda morate posjetiti vodopad Blihe nadomak Sanskog Mosta. Ovaj prekrasni vodopad se nalazi 14 kilometara od centra Sanskog Mosta, izmedju sela Fajtovci i Gornji Kamengrad, i predstavlja geomorfološki spomenik prirode. Vodopad nastaje tako što rijeka Bliha “skače” sa vrha, pa je ovaj vodopad poznat i pod nazivom Blihin skok. Visina vodopada Blihe je 56 metara, a širina zavisi od vremenskih prilika i neprilika, najčešće je to 10 metara.


Ovaj fantastičan prizor će vam ostati dugo u pamćenju. Voda ove rijeke je toliko čista da se u njoj nalaze i riječni rakovi, a mnoge fascinira činjenica da ovaj vodopad pravi rijeka koja je duga svega 24 kilometra. Do samog vodopada vodi uredjena, drvena staza sa velikim brojem stepenica, pa se spremite za jedan dug i iscrpljujuć trening, naročito kada se budete penjali prema izlazu. Olakšavajuća okolnost je to što vas cijelim putem prati sjajna priroda i rijeka Bliha.

Vodopad Blihe

Pored vodopada možete uživati i u šetnji uz mirni dio rijeke Blihe. Uredjene, kamene staze, uz sam rub rijeke Blihe, vode do vodenice i starog drvenog mosta. Tu možete kupiti suvenire ili posjetiti samu vodenicu, koja je radila kada smo je mi posjetili. Sjajna priroda, okolna šuma i rijeka Bliha djeluju toliko umirujuće da ćete zaboraviti na sve probleme i stres koji se nakupio ubrzanim životom u gradovima.


Legenda o nastanku rijeke Blihe i Zdene

Rijeka Blihe

Za ovo mjesto se veže legenda o dvije sestre bliznakinje Blihi i Zdeni, one su bile prepoznatljive po svojoj ljepoti, kojoj nisu mogli odoljeti ni njihova dva brata blizanca. Njihova porodica je bila bogata, a da bi zadržali to bogatstvo braća su odlučila da ožene svoje sestre.


Predivne bliznakinje nisu mogle dozvoliti takav grijeh i odlučile su da okončaju svoje živote. Jedna je skočila sa jedne strane planine, a druga sa druge strane planine i tako su nastale dvije predivne rijeke Bliha i Zdena. Na vama je da vjerujete ili ne u ovo legendu.

Kako doći do vodopada Blihe?

Vodopad Blihe

Do vodopada Blihe se stiže veoma lako. Nalazi se petnestak kilometara od Sanskog Mosta, izmedju sela Fajtovci i Gornji Kamengrad. Laganom vožnjom dolazite do putokaza i proširenja za sam vodopad Blihe. Prije par godina je asfaltiran put, pa se sada može doći autom skroz do ulaza u Parka prirode Bliha. Na ulazu imate parking koji se ne plaća i restoran koji radi samo u sezoni. Od vrha prema dnu vodopada vodi vas uredjena staza sa mnogo stepenica. Ovaj put vam neće pasti teško jer se sve vrijeme nalazite okruženi prirodom i Blihom. Biće vam potrebno najmanje 10 minuta da dodjete u podnožje vodopada.


Cijena ulaznice?

Ulaz u Park prirode Bliha se plaća i to 3 KM za odrasle i 1 KM za djecu.

Posjeta vodopadu Blihe pruža nezaboravno iskustvo i doživljaj za sve ljubitelje prirode. Ovaj geomorfološki spomenik prirode, čiji je nevjerpvatan prizor prožet čistom i bistrom vodom koja pada sa litice, oduzima dah svakom ko ga posjeti. Nadamo se da smo vam bar malo približili ovu ljepotu i da ćete se sami uvjeriti u nju nakon što je posjetite.