Jezero Perućac - Oaza na granici Srbije i Bosne i Hercegovine

Jezero Perućac

Jezero Perućac, vještačko jezero na rijeci Drini, smješteno na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije, predstavlja jedno od najzanimljivijih i najljepših mjesta za posjetiti u ovom dijelu Europe. Nastalo je davne 1966. godine, kada je izgrađena brana za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta". Danas je ovo jezero dugačko čak 54 kilometra, široko do 1100 metara i duboko do 80 metara. Smješteno u impresivnom kanjonu Drine, jednom od najljepših i najdubljih u Europi, okružen strmim liticama, bujnom vegetacijom i bogatim životinjskim svijetom, Jezero Perućac oduzima dah svojom ljepotom i raznolikošću.


Šta raditi na Perućcu?

Jezero Perućac i splavovi na njemu

Za ljubitelje prirode, ovo je idealno mjesto za opuštanje, avanturu i uživanje u miru. Na jezeru možete uživati u kupanju, ribolovu ili jednostavno iskusiti opuštajuću vožnju čamcem, kajakom ili splavom. Oni koji su strastveni ribolovci ovdje će pronaći bogatstvo različitih vrsta ribe, poput pastrmke, šarana, smuđa, soma i drugih. Uživanje na obali jezera takođe je olakšano uređenim plažama, kampovima, restoranima i smeštajima koji su na raspolaganju turistima. Osim ljetnih radosti, Jezero Perućac nudi i zimski turizam, jer se u njegovoj blizini nalaze poznata skijališta Tara i Zlatibor.


Šta posjetiti u okolini jezera Perućac?

Nacionalni park Drina

Osim prirodne ljepote, jezero obiluje zanimljivim kulturno-istorijskim mjestima koja oduzimaju dah. Na desnoj obali jezera smješten je Nacionalni park Tara, poznat po svojim šumama, vidikovcima, pećinama i spomenicima prirode. S druge strane, na lijevoj obali jezera nalazi se Nacionalni park Drina, koji obuhvata dio kanjona Drine sa značajnim kulturno-istorijskim spomenicima, kao što su srednjovjekovni gradovi Višegrad, most Mehmed-paše Sokolovića. Nimalo manje zanimljivo nije ni Vrelo Perućac, najkraća rijeka u Europi sa svojih samo 365 metara dužine.


Kako doći do jezera Perućac?

Perućac

Dolazak do jezera Perućac možete organizovati koristeći različite vidove prevoza. Ako putujete iz Srbije, moguće je voziti automobilom ili autobusom do Bajine Bašte, a zatim koristiti lokalni prevoz ili taksi kako biste stigli do Perućca. Sa druge strane, putnici iz Bosne i Hercegovine mogu odabrati vožnju automobilom ili autobusom do Višegrada ili Srebrenice, te koristiti lokalni prevoz ili taksi kako bi stigli do ovog čarobnog jezera.


Jezero Perućac je jedinstveno mjesto koje će vas oduševiti svojom ljepotom, raznolikošću i gostoprimstvom. Ako tražite odmor u skladu s prirodom, avanturu koju ćete pamtiti ili kulturno obogaćenje, ne propustite priliku da posjetite ovu oazu mira i ljepote. Doživite čaroliju jezera Perućac i uplovite u nezaboravno putovanje kroz prirodne i kulturne ljepote ovog predivnog područja.