Šta posjetiti u Sarajevu?

Šta posjetiti u Sarajevu?

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, je jedan od najšarmantnijih gradova u ovoj državi. Ako nikada niste posjetili ovaj grad imate mnogo toga za očekivati. Naime, Sarajevo je jedinstveno mjesto koje kombinuje bogatu istoriju, multikulturalnu atmosferu, sjajne gradjevine i prirodnu ljepotu. Bez obzira jeste li avanturistički duh koji voli istraživati ili kulturni ljubitelj koji uživa u umjetnosti i arhitekturi, Sarajevo ima za svakog ponešto. U ovom blogu, istražićemo najbolje atrakcije u Sarajevu i pružiti vam neodoljive razloge za posjetiti ovaj nevjerojatan grad.


Kada razmišljate o tome šta posjetiti u Sarajevu, prva asocijacija vam bude njegova istorijska jezgra grada. Sarajevo je bilo mjesto nekih od najvažnijih događaja u svjetskoj istoriji, a ovdje se miješaju različite kulture i tradicije. Jezgra grada je prepuna znamenitosti koje svjedoče o njegovom prošlom sjaju, uključujući Baščaršiju, čuvenu orijentalnu tržnicu koja datira još iz 15. vijeka. Prošetajte kamenim ulicama, divite se prelijepoj arhitekturi i uživajte u mirisima tradicionalnih bosanskih specijaliteta dok istražujete ove uske prolaze.

Naravno, Sarajevo nije samo grad bogate istorije, već je i okružen prirodnim ljepotama koje ostavljaju bez daha. Kada posjetite Sarajevo, ne propustite priliku za odlazak na planinu Trebević, koja nudi spektakularne poglede na grad i priliku za razne aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja ili vožnje biciklom. Također, možete istražiti Nacionalni park Vrelo Bosne, gdje se možete šetati uz riječne obale i uživati u zelenilu prirode.


Ovo su neke atrakcije koje morate posjetiti ako ste u Sarajevu:


Baščaršija

Baščaršija u Sarajevu, i sebilj na Baščaršiji

Sarajevska baščaršija je jedno od najstarijih i najljepših mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. To je istorijsko i kulturno središte grada, gdje se nalaze brojne džamije, crkve, muzeji, kafane i trgovine. Baščaršija je nastala u 15. vijeku, kada je osmanski namjesnik Isa-beg Ishaković sagradio prve objekte na lijevoj obali rijeke Miljacke. Od tada se baščaršija razvijala kao trgovačko i zanatsko središte, gdje su se prodavali i proizvodili razni proizvodi, poput ćilima, bakra, srebra, zlata, kože, svile i drugih.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola baščaršije je sebilj, koji se nalazi na glavnom trgu. Sebilj je javna česma koja je služila za opskrbu vodom stanovnika i putnika. Prvi sebilj na tom mjestu je izgradio Mehmed-paša Kukavica 1753. godine, ali je on uništen u požaru 1852. godine. Današnji sebilj je izgrađen 1891. godine po nalogu austrougarske vlasti, koja je željela očuvati orijentalni izgled grada. Sebilj je napravljen od kamena i drveta, u stilu osmanske arhitekture. Na vrhu se nalazi kupola sa zvonom, a na četiri strane su slavine sa metalnim posudama za vodu. Oko sebilja se često okupljaju golubovi, koji su također dio ambijenta baščaršije.

Sarajevska baščaršija je mjesto koje vrijedi posjetiti i upoznati. To je mjesto gdje se susreću različite kulture, religije i tradicije, koje su ostavile svoj trag na gradu. To je mjesto gdje se može uživati u bogatoj gastronomiji, koja nudi specijalitete poput ćevapa, bureka, baklave i bosanske kafe. To je mjesto gdje se može osjetiti duh Sarajeva, koji je opjevan u mnogim pjesmama i pričama.


Sarajevska vijećnica

Sarajevska vijećnica

Sarajevska vijećnica je jedna od najpoznatijih i najljepših zgrada u ovom gradu. Ona je simbol kulturne i istorijske baštine grada, ali i svjedok mnogih važnih događaja koji su obilježili njegovu sudbinu.

Vijećnica je izgrađena u periodu od 1892. do 1894. godine, u stilu pseudomoravske renesanse, po projektu češkog arhitekte Karla Paržika. Ona je prvobitno služila kao sjedište gradske uprave i zemaljske vlade, a kasnije je postala i Narodna i univerzitetska biblioteka.

Vijećnica je pretrpjela veliku štetu tokom rata devedesetih godina, kada je u požaru izazvanom granatiranjem izgorjelo oko dva miliona knjiga i drugih vrijednih dokumenata. Nakon dugogodišnjeg procesa obnove, vijećnica je ponovo otvorena za javnost 2014. godine, kao mjesto kulture, umjetnosti i obrazovanja.

Danas, vijećnica nudi razne programe i aktivnosti za posjetioce, kao što su izložbe, koncerti, predavanja, radionice i sl. Ona je također domaćin mnogih međunarodnih skupova i manifestacija, poput Sarajevskog filmskog festivala, Sarajevske zime i Sarajevo Business Foruma.


Vječna vatra u Sarajevu

Vječna vatra u Sarajevu

Vječna vatra u Sarajevu je spomenik koji simbolizuje sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini. Spomenik se nalazi na raskrsnici ulica Ferhadija, Mula Mustafe Bašeskije i Titova, u centru Sarajeva. Spomenik je svečano otkriven 6. aprila 1946. godine, na prvu godišnjicu oslobođenja Sarajeva od fašističke okupacije.

Spomenik se sastoji od kamene ploče sa natpisom "Sa ovog mjesta 6. aprila 1945. godine započeo je oslobodilački prodor narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Sarajevo pod komandom maršala Tita" i metalnog plamena koji gori iznad ploče. Plamen je trebao gorjeti neprekidno, kao znak zahvalnosti i poštovanja prema palim borcima i civilima.

Međutim, tokom rata u Sarajevu devedesetih godina, vječna vatra je nekoliko puta ugašena zbog nestašice plina i oštećenja cijevi. Nakon završetka rata, vječna vatra je obnovljena i ponovo zapaljena 6. aprila 1996. godine.Danas, sarajevska vječna vatra je jedan od najpoznatijih simbola grada i mjesto okupljanja građana i turista.


Begova džamija u Sarajevu

Begova džamija u Sarajevu
Photo: Amir Bašimamović Photography

Gazi Husrev Begova džamija je jedan od najpoznatijih i najvažnijih vjerskih objekata u Sarajevu, a istovremeno i kulturni simbol grada. Izgrađena je u 16. vijeku po nalogu Gazi Husrev Bega, velikog osmanskog vojskovođe. Ova prelijepa džamija predstavlja vrhunac osmanske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

Džamija se ističe svojom impozantnom arhitekturom i bogatim detaljima. Njena glavna kupola dominira horizontom grada, dok minaret visoko strši iznad Sarajeva. Unutrašnjost džamije oduzima dah svojom ljepotom i skladom. Mramorni stubovi, bogato ukrašeni mihrab i mimber te raskošni arapski natpisi stvaraju atmosferu mira i duhovnosti. Gazi Husrev Begova džamija je mjesto gdje vjernici dolaze da obavljaju svoje molitve, ali isto tako i turisti dolaze da se dive njenom izvanrednom dizajnu i osjete duh prošlosti.

U dvorištu Gazi Husrev Begove džamije nalazi se i česma, koja je jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva. Česma je izgrađena kao javno pijalište i predstavlja izvor pitke vode za stanovnike grada već vijekovima.


Katedrala Srca Isusova u Sarajevu

Katedrala srca Isusova u Sarajevu

Katedrala Srca Isusova, poznata i kao Sarajevska katedrala, predstavlja jedan od najimpresivnijih sakralnih objekata u Sarajevu. Smještena u samom centru grada, ova katolička katedrala se ističe svojom grandioznom arhitekturom i duhovnom važnošću. Izgrađena je u neogotskom stilu i predstavlja simbol vjerske različitosti koja obogaćuje Sarajevo.

Kada stupite unutar katedrale Srca Isusova, dočekaće vas osjećaj svetosti i mira. Impresivni svodovi, vitraži i ukrašeni oltari stvaraju unutrašnji prostor koji odiše duhovnošću i ljepotom. Katedrala je mjesto gdje vjernici dolaze da se mole i traže utjehu, ali isto tako privlači i brojne posjetioce koji cijene njezinu estetiku i kulturnu vrijednost. Njezina prisutnost u srcu Sarajeva simbolizuje važnost vjerskog pluralizma i suživota, te predstavlja otvorena vrata svima koji traže duhovni mir i inspiraciju.


Crkva Presvete Bogorodice u Sarajevu

Pravoslavna crkva Sarajevo

Crkva Presvete Bogorodice, također poznata kao Saborna crkva,je najveća pravoslavna bogomolja u Sarajevu, čiji je kamen temeljac postavljen 25. juna 1863. godine, a gradnja je potpuno dovršena 11 godina poslije, tačnije 1874. godine.. Smještena u blizini centra grada, ova prekrasna crkva izgrađena je u tradicionalnom pravoslavnom stilu i predstavlja simbol vjerske baštine i zajedništva pravoslavnih vjernika u Sarajevu.

Crkva Presvete Bogorodice ima poseban značaj u povijesti Sarajeva. Kroz razne povijesne periode i promjene, ova crkva je ostala simbolom kontinuiteta i upornosti pravoslavne zajednice. Njena prisutnost u srcu grada podsjeća na važnost duhovnosti i međuvjerske tolerancije. Posjeta crkvi Presvete Bogorodice pruža posjetiocima priliku da iskuse bogatstvo pravoslavne vjere, upoznaju se s njenoj kulturnom baštinom te osjete mir i duhovnu snagu koju pruža ovo sveto mjesto.


Latinska ćuprija, Sarajevo

Latinska ćuprija u Sarajevu

Latinska ćuprija je jedan od najstarijih i najpoznatijih mostova u Sarajevu. Nalazi se na rijeci Miljacki i spaja dvije obale grada. Ovaj most ima bogatu i burnu istoriju, koja seže još u osmansko doba.

Prvi most na ovom mjestu je bio od drveta i sagradio ga je sarač Husein, sin Širmedov, 1541. godine. Kasnije je most zamijenjen kamenim, koji je izgradio sarajevski ajan Ali Ajni-beg 1565. godine. Međutim, taj most je uništila velika poplava 1791. godine, pa je obnovljen 1798/99. godine zahvaljujući dobrotvoru Abdulahu Brigi. Most je tada dobio svoj današnji oblik, sa četiri luka i dva okulusa (kružna otvora) iznad pilona. Most je nazvan Latinska ćuprija po mahali Latinluk, gdje su živjeli sarajevski katolici.

Latinska ćuprija je postala svjetski poznata 1914. godine, kada je na njoj izvršen atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Atentator je bio Gavrilo Princip, pripadnik organizacije Mlada Bosna, koja je željela oslobođenje Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske. Ovaj događaj se smatra povodom za izbijanje Prvog svjetskog rata.


Planina Trebević

Žičara na Trebeviću

Planina Trebević je jedan od najomiljenijih prirodnih bisera u blizini Sarajeva i nudi brojne atrakcije i aktivnosti za posjetitelje svih uzrasta. Ova predivna planina, koja se uzdiže iznad grada, pruža nevjerojatne poglede na Sarajevo i okolne planine, te je izuzetno popularno odredište za ljubitelje prirode, planinare i avanturiste.

Jedna od najpoznatijih atrakcija na planini Trebević je žičara, koja vodi do vrha planine. Uživajte u vožnji žičarom dok se polako uzdižete iznad Sarajeva i otkrijete spektakularne panorame. Na vrhu planine, posjetitelji mogu istražiti planinarske staze koje vode kroz netaknutu prirodu, okružene zelenilom i mirisima borovih šuma. Pješačenje po ovim stazama pruža ne samo tjelesnu aktivnost, već i priliku da se povežete s prirodom i osjetite unutarnji mir.


Vrelo Bosne

Vrelo Bosne

Vrelo Bosne je jedna od najljepših prirodnih atrakcija u blizini Sarajeva i predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode. Smješteno samo nekoliko kilometara južno od centra grada, Vrelo Bosne je izvor rijeke Bosne i jedno od najvećih izvorišta pitke vode u regiji.

Kada stignete na Vrelo Bosne, bit ćete očarani bujnom vegetacijom, zelenilom i mirisima cvijeća koje okružuje riječne obale. Možete prošetati pored rijeke, uživajući u mirnom zvuku vode koja teče, ili se provozati tradicionalnom kočijom koja vas vodi kroz prekrasne pejzaže. Park Vrelo Bosne nudi i brojne staze za šetnju i biciklizam, gdje možete istraživati netaknutu prirodu, obližnje šume i vidikovce s kojih se pružaju zadivljujući pogledi.


Žuta tabija

Žuta tabija Sarajevo

Žuta tabija predstavlja bez sumnje jedno od najizuzetnijih mjesta za posmatranje Sarajeva, a njeno postojanje datira još iz 1809. godine. Tokom njenog nastanka, za izgradnju su upotrebljeni grubo tesani kameni blokovi, formirajući sedam vanjskih strana visokih 10 metara, dok je sama tabija izrasla do impresivnih 27,5 metara. Na krajevima odbrambenog zida, podignuto je ukupno pet bastiona, od kojih je jedan dobio naziv Žuta tabija, zbog žutog kamena koji je korišten za njenu konstrukciju. Nakon austro-ugarske okupacije Sarajeva, utvrda je izgubila svoju prvobitnu svrhu.

Danas, Žuta tabija je postala izuzetno omiljeno mjesto koje pruža neodoljiv pogled na Sarajevo, te je jedna od najdražih vidikovaca lokalnog stanovništva. Ovo je također mjesto s kojeg se tokom muslimanskog mjeseca Ramazana puca top, simbolično označavajući zalazak sunca i prekid cjelodnevnog posta.