Istražite Kragujevac | Top lokacije koje će vas oduševiti

Kragujevac

Kragujevac - grad bogate istorije i kulture. Smješten u srcu Srbije, ovaj grad je dom nekih od najznačajnijih istorijskih spomenika, prekrasnih parkova i muzeja. U ovom blogu, ćemo vam predstaviti neke od najboljih lokacija koje vrijedi posjetiti u Kragujevcu. Bez obzira da li ste ovdje prvi put ili ste već upoznati s gradom, ovaj vodič će vam pomoći da uživate u svemu što ovaj grad ima za ponuditi.


U Kragujevcu i njegovoj okolini ima mnogo zanimljivih turističkih atrakcija koje možete posjetiti. U samom gradu možete posjetiti Amidžin konak koji je jedina preostala zaostavština iz kompleksa dvorskih zdanja iz vremena kneza Miloša Obrenovića, Stara crkva izgrađena 1818. godine na desnoj obali rijeke Lepenice, Stara skupština izgrađena u porti Stare crkve i Spomen – park „Kragujevački oktobar“, takođe poznat i pod imenom Spomen – park Šumarice, posvećen je streljanim Kragujevčanima 21. oktobra 1941. godine.

Ukoliko želite da posjetite nešto van grada, preporučujem da posjetite Oplenac u Topoli koji se nalazi na oko 40km od Kragujevca. Oplenac je mjesto gdje se nalazi mauzolej dinastije Karađorđević i crkva Svetog Đorđa koja je poznata po svojim mozaicima.


Amidžin konak

Amidzin konak Kragujevac

Amidžin konak je jedina sačuvana zgrada iz kompleksa dvorskih objekata Miloševog doba u Kragujevcu. Konak je prvobitno nazvan Momački konak i sagrađen je 1818. godine kao jedna od prvih zgrada budućeg dvorskog kompleksa. Danas se u Amidžinom konaku nalazi Muzej Kragujevca koji posjeduje bogatu zbirku predmeta iz 19. i 20. vijeka.

Radno vrijeme Muzeja Kragujevca je od 9 do 17 časova radnim danima i subotom, a nedjeljom od 10 do 14 časova. Cijena ulaznice za odrasle je 200 dinara, a za djecu i studente 100 dinara. Muzej Kragujevca se nalazi u centru grada, na adresi Kneza Miloša 21. Do Muzeja Kragujevca možete doći autobusom ili taksijem.


Stara crkva

Stara crkva Kragujevac

Stara crkva u Kragujevcu sagrađena je u prvoj polovini XIX vijeka i predstavlja reprezentativnu građevinu pravougaone osnove, sa dvije bočne i jednom centralnom apsidom. Zidana lomljenim kamenom i zasvedena poluobličastim svodom, crkva je bila prva građevina u Kragujevcu od tvrdog materijala, građena “po njemačkoj formi” i “evropskom stilu”. Stara crkva u Kragujevcu posvećena je Svetom Duhu i zbog svog izuzetnog istorijskog značaja zajedno sa Starom skupštinom utvrđena je za nepokretno kulturno dobro - spomenik kulture.

Stara crkva u Kragujevcu se nalazi u centru grada, na adresi Kosovska 2. Do Stare crkve u Kragujevcu možete doći autobusom ili taksijem.

Spomen-park Šumarice

Spomen-park Šumarice

Spomen-park Kragujevački oktobar, poznat i pod imenom Spomen-park Šumarice, je posvećen streljanim građanima Kragujevca od strane Vermahta 21. 10. 1941. godine u Kragujevcu. Oko 3000 njegovih stanovnika, među kojima oko 300 učenika i petnaestoro djece od 8-12 godina je streljano u Šumaricama. Ustanova Spomen-park “Kragujevački oktobar” osnovana je 1953. godine. Osnivanjem ustanove prostor na kome je izvršeno streljanje pretvoren je u memorijalni park koji zahvata površinu od 352 hektara. Urbanistički projekt uređenja memorijalnog parka djelo je arhitekata Mihaila Mitrovića i Radivoja Tomića.

Stara skupština

Stara skupština u Kragujevcu je bila prva zgrada u Srbiji koja je izgrađena za potrebe parlamenta i u njoj je održana prva sjednica Narodne skupštine Srbije 1848. godine.

Muzej vazduhoplovstva

Muzej vazduhoplovstva Kragujevac

Muzej vazduhoplovstva u Kragujevcu je muzej posvećen avijaciji i nalazi se na aerodromu Kragujevac. Muzej posjeduje bogatu zbirku originalnih letjelica, radara i avio-motora postavljenih kako unutar muzeja tako i u njegovom dvorištu, svjdočeći o više od sto godina razvoja vazduhoplovne industrije u Srbiji i okruženju.

Ljetnje radno vrijeme Muzeja vazduhoplovstva u Kragujevcu je ponedeljkom od 8 do 16 časova, a od utorka do nedelje je od 8 do 18:30 časova. Zimsko radno vrijeme Muzeja je od ponedeljka do nedelje od 8 do 16 časova. Cijena ulaznica za domaće državljane je 300 dinara, a za djecu školskog uzrasta je 260 dinara. Regularna cijena iznosi 600 dinara.

Oplenac

Oplenac Topola

Oplenac je brdo u blizini Topole koje je poznato po zadužbini kralja Petra I Karađorđevića. Na vrhu brda nalazi se crkva Svetog Đorđa koja je izgrađena u periodu od 1910. do 1930. godine i koja je poznata po svojim mozaicima. Pored crkve nalazi se mauzolej kralja Petra I i njegove porodice.

Da biste posjetili Oplenac, možete koristiti sopstveni automobil ili javni prevoz. Autobuska stanica u Topoli nalazi se na oko 2 km od Oplenca.

Nadamo se da ste uživali u ovom vodiču i da će vam pomoći da planirate svoju sljedeću posjetu Kragujevcu. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, umjetnosti ili prirode, ovaj grad ima nešto za svakoga.