Bobijaško oko - prirodni fenomen kraj Sanskog Mosta

Bobijaško oko nadomak Sanskog Mosta

Bobijaško oko, jezero koje se nalazi ispod planine Grmeč, nedaleko od Sanskog Mosta, nije samo obično jezero, već pravi kraški fenomen. Ova idilična lokacija je priča za sebe, s nevjerovatnim potencijalom da postane popularna turistička atrakcija. A to nije sve, postoje i zanimljive legende o ovom jezeru.


Bobijaško oko je povezano sa izvorima rijeka Dabar i Zdena, a zbog svog čudnog kretanja vode, koje varira od vrela do ponora, zaista je zagonetno i značajno mjesto. U vrijeme obilnih padavina, voda u jezeru se kreće dvosmjerno, dajući mu karakteristike vrela, dok se pri niskoj razini vode pretvara u ponor.

Bobijaško oko u blizini Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini
Instagram photo: @lejlini_recepti

Kupanje je, naravno, strogo zabranjeno. Ali za sve znatiželjne ljude neizostavna je činjenica da su istraživači iz Engleske, speleolozi-ronioci, posjetili Bobijaško oko prije nekoliko godina, te u njemu otkrili nevjerojatno biće - endemsku praistorijsku čovječiju ribicu koja živi u ovom jezeru.


Bobijaško oko - legende

Lokalno stanovništvo iz susjednih sela tvrdi da se vilenjaci i vile svake noći okupljaju u plesnom ritualu na Bobijaškom jezeru. Ali, postoji i još jedna zanimljiva priča o ovom mjestu. Pre mnogo godina, jedna farmerova ovca se zaletjela u tajanstveni ponor. Nekoliko dana kasnije je pronađena na obližnjem izvoru, gdje ju je navodno izbacila voda.

Bobijaško oko
Instagram photo: @lejlini_recepti


Kako doći do Bobijaškog oka?

Putujete li iz Sanskog Mosta prema Bosanskoj Krupi, naći ćete se na avanturu koju ćete pamtiti dugo. Regionalni put R405 vodi nas do naselja Lušci Palanka, gdje ćemo skrenuti lijevo na put R407a. Kada krenemo ovim putem, nakon samo nekoliko minuta, nailazimo na starinski makadamski put, kojim ćemo putovati otprilike 5 kilometara. Uskoro ćete doći do tabele za Bobijaško oko, gdje možete izabrati ili nastaviti putem makadama do kraja ili parkirati i krenuti pješice

Ako izaberete drugu opciju, bićete nagrađeni sa dodatnih 10-15 minuta avanture pješačenjem. Nakon što stignete na kraj makadamskog puta, krenite starim putem, pored table, koji vodi do skretanja. Kada stignete na skretanje, idite lijevo i otkrijte jedinstveno Bobijaško oko, koje će vas oduševiti svojom ljepotom.