Vodopadi u Srbiji koje trebate posjetiti

Vodopad Tupavica na Staroj planini u Srbiji

Vodopadi u Srbiji su neodoljivi prirodni fenomen koji oduševljava posmatrače svojom ljepotom i snagom. Srbija je bogata vodopadima različitih veličina i oblika, a mnogi od njih su postali pravi turistički magneti. Vodopadi u Srbiji možda nisu impresivni kao Nijagarini vodopadi, ali svakako imaju šta za ponuditi. U ovom blogu ćemo predstaviti neke od najpoznatijih vodopada u Srbiji i približiti vam njihove atribute i lokacije, kao i kako doći do ovih fascinantnih mjesta.

Sadržaj:


Vodopad Lisine

Vodopad Lisine ili Veliki Buk

Vodopad Lisine, poznat i pod imenom vodopad Veliki buk, je nekada se smatrao za najveći slap u Srbiji, ali i danas ostaje jedan od najljepših i najposjećenijih vodopada u zemlji. Nalazi se na oko 380 metara nadmorske visine, u blizini Resavske pećine, i visok je oko 25 metara.

Sa platforme koja se nalazi u blizini vodopada, posjetioci imaju priliku da se približe vodopadu i uživaju u svježini njegovih kapljica. Duž staze koja vodi oko vodopada možete se prepustiti čarima netaknute prirode i uživati u prijatnom ambijentu.

Ovaj vodopad spada u akumulacione vodopade i nalazi se pod zaštitom države kao spomenik prirode. Ako ste ljubitelj prirode i avanture, svakako bi trebalo da posjetite vodopad i uživate u njegovoj ljepoti.

Kako doći do vodopada Lisine?

Ako putujete iz Beograda do vodopada Lisine, trebaće vam oko 2 sata vožnje. Put vodi preko autoputa E-75 i kroz gradove Markovac i Despotovac. Nakon što prođete kroz Despotovac, trebaće vam još oko 30 minuta vožnje do Resavske pećine. Kada stignete u naselje Vodni, skrenite desno i uključite se na asfaltni put koji vodi do vodopada Lisine.

Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje se nalazi u selu Gostilje, 25 km od centra Zlatibora

Vodopad Gostilje se nalazi u selu Gostilje, 25 km od centra Zlatibora, i smatra se jednim od najatraktivnijih hidroloških vrijednosti ovog područja. On se formira kada voda sa visine od 22 metra pada sa krečnjačke litice u rijeku Katušnicu. Ovaj vodopad se smatra jednim od najviših prirodnih vodopada u Srbiji i potok koji teče nizvodno od njega ima niz manjih vodopada i slapova.

Voda u vodopadu je hladna i stojeći u njegovoj blizini može se osetiti efekat hladnog tuša, što je posebno prijatno tokom vrelih letnjih dana. Prostor oko vodopada je uređen za turističke posete sa pješačkim stazama, klupicama i dečijim igralištem. U neposrednoj blizini se takođe nalazi fudbalski teren i uređeno kupalište sa izvorskom vodom.

Na početku prilaznog puta do vodopada se nalazi restoran Gostiljska vrela uređen u etno stilu. Sa obe ljetnje terase ovog restorana možete uživati u krajoliku i zvucima prirode i obližnje rijeke. Ako želite da uživate u ljepoti prirode i da se osvježite u hladnoj vodi, posjetite Gostiljski vodopad i uživajte u svim što ovo mesto pruža.

Kako doći do vodopada Gostilje?

Vodopad se nalazi u selu Gostilje, 25 km od centra Zlatibora. Možete stići do Gostilja iz više pravaca, a jedan od njih je i preko Rudina i Tić-polja sa Zlatibora. Možete takođe stići do Gostilja preko Bele Zemlje i Sirogojna iz pravca Užica. Ako se putujete od Užica prema Novoj Varoši, skrenite desno kod sela Vodica, koje se nalazi 14 km od Zlatibora, i preko sela Ljubiša stići ćete do Gostilja.

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo je jedinstven vodopad u Srbiji koji predstavlja nezaboravnu ljepotu prirode na planini Kučaj.

Vodopad Prskalo je jedinstven vodopad u Srbiji koji predstavlja nezaboravnu ljepotu prirode na planini Kučaj. Nalazi se u blizini naselja Resavica, u opštini Despotovac, i čini fascinantno mjesto za posjetu.

Iako nije bogat velikom količinom vode, vodopad nikada ne presušuje zbog svoje neobične prirodne pojave. Njegova ljepota će vas sigurno ostaviti bez daha i zauvek će ostati u vašem sećanju. Ako volite da istražujete prirodne ljepote i da se divite njihovoj nevjerovatnoj snazi i ljepoti, svakako posjetite vodopad Prskalo. Vodopad je prilično nepoznat, zbog lošeg puta i nedovoljne promocije, ali svakako zaslužuje vašu pažnju.

Kako doći do vodopada Prskalo?

Vodopad Prskalo se nalazi oko 30 km od Despotovca i do njega se dolazi iz ovog grada putem prema Resavici. Odmah kod benzinske stanice u Resavici skrenite lijevo i nastavite oko 13 km do vodopada.

Moramo da napomenemo da je put do vodopada loš i da je teško doći do njega putničkim vozilom zbog šumskog zemljanog puta. Preporučujemo da to imate u vidu ukoliko planirate da posjetite ovaj vodopad. Put do vodopada nije obilježen, pa je potrebno da put do njega unaprijed odredite u navigaciji.

Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka je dobila ime po narodnom izrazu za skakanje-ripanje

Vodopad Ripaljka je dobila ime po narodnom izrazu za skakanje-ripanje, voda ripa. Vodopad se nalazi na reci Gradašnici. Ovaj vodopad je zaštićen 1948. godine kao prirodno blago i sastoji se od više kaskada ukupne dužine od 40 metara. Glavni vodopad, poznat kao Velika Ripaljka, visok je između 11 i 14 metara, u zavisnosti od količine vode. On je najveći kada se tope snjegovi, a najmanji u septembru i oktobru.

Prilaz vodopadu je lijepo uređen, a na vrhu se nalazi klupa i stolovi za sedenje, kao i kamena ognjišta za loženje vatre. Stazom koja se spušta nizbrdo pored vodopada, sa drvenim rukohvatom kao ogradom, možete se spustiti do samog vodopada. U podnožju vodopada se nalazi drveni plato sa klupama i prostorom za odmor.

Kako doći do vodopada Ripaljka?

Ako želite da posjetite vodopad automobilom, trebaće vam oko 20 minuta vožnje od centra grada. Krenite prema bolnici Ozren asfaltiranim putem i na prvoj velikoj raskrsnici skrenite lijevo. Na putokazu će pisati "Grudna bolnica Ozren". Pratite taj put oko 2 km i stići ćete do velikog parkinga pored bolnice. Pored parkinga se spušta makadamski put koji vodi do vodopada Ripaljka. Preporučujemo da obilazak vodopada obavite pešice kako biste uživali u svemu što ovaj prelepi vodopad pruža.

Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica se nalazi na potoku Međudolski dol

Vodopad Tupavica se nalazi na potoku Međudolski dol, na nadmorskoj visini od 1050 metara. Ovaj vodopad je visok 15 metara i iako ne spada među najviše vodopade u Srbiji, nezvanično se smatra za jedan od najljepših. To potvrđuje i činjenica da je Vodopad Tupavica jedan od najčešće fotografisanih vodopada u Srbiji.

Vodopad Tupavica je posebno lijep u proleće i kasnoj jeseni, kada se sliva velika količina vode sa staroplaninskih vrhova. On je takođe atraktivan i u periodima kada je bogat vodom, posebno zimi kada se potpuno zaledi.

Kako doći do vodopada Tupavica?

Ovaj vodopad se razlikuje od ostalih vodopada na Staroj planini po tome što je veoma lako dostupan. Udaljen je samo 50 metara od puta, a preporučuje se da do njega idete pješke ili biciklom, jer je udaljen svega 4,5 kilometara od planinarskog doma Dojkinci. Put do vodopada je obilježen pješačkom signalizacijom i bez većih napora možete stići do Tupavice, uživajući u obilasku i prelijepoj prirodi Stare planine.

Vodopad Bigar

Vodopad Bigar se nalazi na Staroj planini

Vodopad Bigar se nalazi na Staroj planini, na udaljenosti od oko 5 kilometara od sela Kalna. Ovaj vodopad je visok 35 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 450 metara. Voda se preliva preko lakog, rupičastog kamena, poznatog kao bigar, po kome je vodopad i dobio svoj naziv. Oko vodopada se prostire divlji, netaknuti krajolik, koji čini ovaj vodopad još atraktivnijim.

Kako doći do vodopada Bigar?

Vodopad se nalazi pored puta Knjaževac-Pirot, udaljen od sela Kalna oko 5 kilometara. Od Knjaževca je udaljen 35 kilometara, a od Pirota 32 kilometra. Ovaj vodopad se nalazi na mestu gde se dolina Bigra sastavlja sa dolinom Stanjinske reke. Put do vodopada je veoma loše obeležen i gotovo da se ne pojavljuju znakovi koji bi uputili posetioce kako da dođu do njega. Iako je trenutno teško doći do vodopada Bigar, nadamo se da će se uskoro promeniti jer ovaj vodopad postaje sve popularnije mesto za posete.

Slapovi Sopotnice

Slapovi Sopotnice su prelijepa prirodna pojava koja se nalazi u jugozapadnoj Srbiji

Slapovi Sopotnice su prelijepa prirodna pojava koja se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, u opštini Prijepolje. Nalaze se na reci Sopotnici, koja teče kroz planinu Jadovnik. Reka Sopotnica ima veliku visinsku razliku između ušća na 465 metara nadmorske visine i najvišeg izvora na 1150 metara.

Zbog velike visinske razlike, na reci se nalazi mnoštvo stalnih i povremenih izvora i vrela, koji se spajaju u slapove vodopada. Dimenzije tih vodopada variraju, a najveći je visok 25 metara. Ovaj prelepi kraj oko vodopada smatra se vrednošću od velikog značaja i zato je proglašen spomenikom prirode. Pored vodopada, ambijent krase stare i obnovljene vodenice.

Kako doći do slapova Sopotnice?

Ako želite da posetite vodopade Sopotnice, morateće se iz Prijepolja kretati prema Lučicama, a putokazi će vas usmjeriti ka planinarskom domu Sopotnica. Ovo mjesto se nalazi udaljeno oko 11 kilometara od Prijepolja i 6 kilometara od Lučica. Od planinarskog doma, do vodopada se mora ići pješke, stazom dugačkom oko 2 kilometra. Poslije samo nekoliko minuta hoda, već ćete moći uživati u prelijepom prirodnom ambijentu i vidjite najbliži vodopad.