Šta možete posjetiti u Ohridu?

Pogled na grad Ohrid

Grad Ohrid uz Ohridsko jezero predstavlja savršeno mjesto za odmor u Makedoniji. Ohrid je prepun sadržaja i sjajnih lokacija koje morate posjetiti. To je jedan od najstarijih i naljepših gradova kako Makedonije tako i cijelog Balkana. Od 1980. godine grad Ohrid uz Ohridsko jezero se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Glavna atrakcija ovog grada je naravno njegovo veličanstveno jezero, koje plijeni sve veću pažnju stranih turista. Na ovom jezeru se može uživati u mnogim aktivnostima poput šetnje, kupanja, jedrenja, pecanja, vožnje čamcima,...

Ohrid je grad sa mnogim kulturnim, istorijskim i prirodnim atrakcijama koje vrijedi obići i doživjeti. Pored svega, ovaj grad, je poznat po svojoj tradicionalnoj kuhinji i mnogim festivalima koji se održavaju tokom cijele godine. Ako se odlučite posjetiti Ohrid ovo su mjesta koja vrijedi posjetiti:

Samuilova tvrdjava

Samuilova tvrdjava ili Ohridska tvrdjava

Samuilova tvrđava, ili poznatija kao Ohridska tvrđava, je srednjovjekovno utvrđenje koje se nalazi na obali Ohridskog jezera. To utvrđenje se smješta na dva brda sa visinom od 90 i 50 metara iznad jezera, što mu pruža prirodnu odbranu i sjajan pogled na grad i jezero. Utvrđenje je okruženo bedemima sa tri strane različitih visina u zavisnosti od položaja. Izgradnja utvrđenja se pripisuje caru Samuilu, pa se često naziva i Samuilov grad.


Antički teatar

Antički teatar Ohrid

Kada ste već u blizini Ohridske tvrdjave, možete posjetiti antički teatar. Ovaj teatar se nalazi u blizini gornje ulazne kapije u Samuilovu tvrdjavu. Izgradnja antičkog teatra se povezuje sa krajem trećeg i početkom drugog vijeka prije nove ere. Ovaj pozorišni objekat je mogao da primi do 5.000 gledalaca, a bogati ukrasi sa prikazima bogova, među kojima se ističe pirkaz Dionisa u pratnji Muza, danas se mogu vidjeti u Istorijskom muzeju u Ohridu. Pored toga, istoričari pretpostavljaju da je u samom gradu bilo još mnogo paganskih spomenika, ali su ih lokalno stanovništvo uništilo nakon dolaska prvog hrišćanskog misionara Svetog Erazma Antiohijskog u četvrtom vijeku, koji je tada preobratio 25.000 ljudi na hrišćanstvo. Danas, antički teatar se koristi za potrebe različitih kulturnih manifestacija, te je to mjesto gde su nastupali neki od najvećih umjetnika današnjice.

Crkva Svetog Jovana Bogoslova

Crkva Sveti Jovan Kaneo Ohrid

Crkva Svetog Jovana Bogoslova je vjerovatno najveći simbol Ohridskog jezera. Ova malena crkva izgrađena je na stijeni u ribarskom selu Kaneo u blizu Ohrida, krajem 13. vijeka. Spoj vizantijskog i jermenskog arhitektonskog stila uz bogatu spoljnu dekoraciju čine ovu crkvu primjer uspješno realizovane graditeljske zamisli. Fantastični živopis koji su radili najbolji zografi u tom periodu, inspirisani Renesansnim stilom Paleologa koji je nastao u Ohridu, i danas privlači poglede posmatrača i turista.


Manastir Svetog Pantejlemona

Manastir Svetog Pantejlemona Ohrid

Ovaj manastir se može smatrati prvim Slovenskim univerzitetom. Manastir se nalazi na Plaošniku, planini koja pruža nevjerovatan pogled na Ohridsko jezero. Ovaj manastir je jedan od najstarijih spomenika slovenske kulture na svijetu i najstariji spomenik kulture ove vrste u Ohridu. Vjeruje se da je manastir podigao Sveti Kliment, na temeljima starog hrama, i da je ovu crkvu namjenio za opismenjavanje svojih učenika. Na ovom mjestu, Sveti Kliment je podučavao ćirilicu, pa se može smatrati i kao prvi obrazovni centar i univerzitet za Slovene.

Zaliv kostiju

Zaliv kostiju na Ohridskom jezeru

Na putu za Naum nalazi se Muzej “Zaliv na koskite” ili Zaliv kostiju, gdje se može vidjeti zanimljiv prikaz sojenica na Ohridskom jezeru. Ovaj lokalitet je otkriven 1977. godine i na njemu su pronađeni arheološki ostaci iz perioda od 1200. do 600. godine prije nove ere. Ronioci su našli mnogo kostiju životinjskog porijekla i zbog toga je ovaj zaliv, kao i muzej, dobio takvo ime.

Pored toga, u blizini rimske tvrđave na dubini od 3 do 5 metara, pronadjeni su drveni stubovi i keramika iz tog perioda. Na osnovu ovih otkrića, utvrđeno je da je ovdje postojalo naselje sojenica, kuća napravljenih od blata i slame na drvenim stubovima. Naselje je rekonstruisano i prikazuje način života tadašnjih ljudi.

Manastir Sveti Naum

Manastir Sveti Naum Ohrid

Manastir Svetog Nauma se nalazi 30 km od Ohrida u prelijepom prirodnom okruženju, sa Galičicom kao pozadinom. Izgrađen u 10. vijeku, pored izvorišta Crnog Drima, ovaj manastir je jedno od onih mjesta koja će vas ostaviti bez daha i sa puno lijepih uspomena. Kompleks manastira Svetog Nauma predstavlja nezaobilaznu tačku za posjetu Ohridu i jednu od najvećih znamenitosti ovog grada.

Pored izvanrednog pogleda na jezero, ovdje ćete moći da uživate i u nevjerovatnim prirodnim ljepotama Ohrida i divite se najljepšim stanovnicima manastira - paunovima koji svojom raskošnom ljepotom plijene pažnju svih posjetilaca. Međutim, kada je u pitanju posjeta paunovima, preporuka posjetiocima je da budu veoma oprezni i da se ne približavaju previše jer, ako se osjete ugroženo, paunovi mogu biti veoma agresivni.