Najljepša jezera na Durmitoru

Jezera na Durmitoru

Planina Durmitor se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Crne Gore i predstavlja jednu od najviših planina ove države. Proglašen je nacionalnim parkom 1952. godine, a titulu zaštićenog područja, pod zaštitom UNESCO-a, dobio je 1980. godine. Nacionalni park Durmitor se sastoji od same planine, ali i tri kanjona, kanjona Tare, kanjona Drage i kanjona Sušice. Durmitor u prevodu sa keltskog znači planina puna vode, što zapravo i opisuje ovaj planinski masiv. Na Durmitoru se nalazi čak 18 jezera, neka su manja i periodična, dok su druga veća i stalna. Svi oni nose isti naziv Gorske oči. Mi smo za vas izdvojili najljepša jezera na Durmitoru:



Crno jezero

Crno jezero u Nacionalnom parku Durmitor

Crno jezero, najveće jezero na Durmitoru, se nalazi nekoliko kilometara jugozapadno od Žabljaka. Smješteno je ispod najfotogeničnijeg vrha planine, Medjeda i okruženo je gustim četinarima. Zajedno sa Medjedom čini zaista predivan krajolik, koji je prepoznatljiv širom Balkana i Europe.

Ovo jezero je zapravo sačinjeno od dva jezera, Velikog i Malog, koji su spojeni uskim kanalom. Ovo jezero je atraktivno i zimi i ljeti. Ljeti voda u ovom jezeru dostiže i 22 stepena što ga čini sjajnim mjestom za kupanje i aktivnosti na vodi. Pošoto je okružen gustom četinarskom šumom takodje je sjajno mjesto za šetnju i bijeg iz gradske gužve.


Sušičko jezero

Sušičko jezero Durmitor

Ovo jezero, koje se nalazi na 1140 metara nadmorske visine, predstavlja jedno od najljepših periodičnih jezera na Durmitoru. Nalazi se u dolini Sušice i nastaje iz rijeke Sušice i topljenjem snijega sa vrhova planine. Dužina jezera zavisi od njenog vodostaja, najveće je u proljeće kada je dugačko oko 400 metara, a široko 200 metara.

Pored svoje ljepote Sušičko jezero plijeni pažnju, kako stranih tako i domaćih turista, zbog neobičnog fenomena. Ono se pojavljuje u rano proljeće i postoji sve do juna, kada nestaje do sledeće godine.

Modro jezero

Modro jezero Durmitor

Modro jezero ili Plavo jezero se nalazi na 1609 metara nadmorske visine, u podnožju durmitorskog vrha Sedlena greda. Ovo jezero zaista očarava svojom bojom pa će vam vrlo brzo biti jasno kako i zašto je dobilo ovakvo ime. Bogato je ribom, a česti stanovnici ovog jezera su i divlje patke. Dubina ovog jezera je 3.3 metra.

Zminje jezero

Zminje jezero Durmitor
Instagram: jimny_adventure_mne

Zminje jezero se nalazi na 1520 metara nadmorske visina, na izoru vrela Mlinkog potoka, skriveno duboko u šumi i okružen četinarima. Ovo jezero je veoma malih dimenzija i najvjerodostojnije dočarava Gorsko oko, koji kroz četinarsku šumu gleda na Crvenu gredu i obližnje vrhove. Dubina ovog jezera je 7.7 metara.

Nastanak imena povezuje se sa legendom koja kaže da su se na ovom mjestu skupljale zmije kako bi se sklonile od oštre zime na Durmitoru. Medjutim, kako su zime bile sve oštrije, zmije su se smrzle i nestale, ali je na tom mjestu nastalo ovo jezero.

Jablan jezero

Jablan jezero Durmitor

Jablan jezero ili Malo jezero, kako ga neki još zovu, je prostranije i veće od nekih drugih jezera na Durmitoru. Nalazi se na 1791 metara nadmorske visine u podnožju planine Štouc i svojom ljepotom dopunjuje ljepotu ovog kraja Durmitora. Jezero je dobilo ime po jednoj padini koja je obrasla visokim drvećem Jablanom. Prosječna dubina ovog jezera je 8.5 metara.

Vražje jezero

Vražje jezero Durmitor

Vražje jezero se nalazi na 1411 metara nadmorske visine na glavnom karavanskom putu koji je nekada spajao Nikšić sa Pljevljima. Ovo jezero vodu dobija topljenjem snijega i tek ponekim potokom, a voda je veoma hladna čak i u ljenim danima. Iako je voda izrazito čista i bistra, u ovom jezeru se ne preporučuje kupanje, ne samo zbog hladnoće nego i zbog legende po kojoj se, navodno, svako ko je pokušao da ga prepliva, nažalost utopi.

Pored ove legende, postoji još nekoliko njih. Ranije se vjerovalo da su jezero naselili djavoli koji su noću izlazili iz njega i ljudima nanosili zlo. Kao i ona koja govori da je vojvodinu kobilu oplodio crveni konj iz jezera, a vojvoda Momčilo je ždrijebe nazvao Jabučilo, koji se pominje u mnogim narodnim pjesmama.