Nacionalni parkovi u Bosni i Hercegovini

Štrbački buk, Nacionalni park Una

Nacionalni parkovi u Bosni i Hercegovini predstavljaju prave rajske oaze u srcu prirode. Ova četiri prekrasna parka – Kozara, Una, Sutjeska i Drina obuhvataju široka područja šuma, planina, rijeka i jezera, te nude nevjerovatne mogućnosti za avanture u prirodi, od šetnji i planinarenja, do vodenih sportova poput raftinga. Ovi parkovi također su važno mjesto za mnoge vrste divljih životinja, a njihova netaknuta priroda čini ih idealnim mjestom za opuštanje i uživanje u čistom zraku i ljepoti prirode.


Sadržaj:


Nacionalni park Sutjeska - šta vidjeti i kako doći?

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je nevjerojatna destinacija u Bosni i Hercegovini, koja se ponosi svojim dugom istorijom i impresivnom veličinom. Ovaj park je dom jednoj od posljednjih prašuma u Europi, što ga čini izvanrednim mjestom za one koji žele istražiti netaknute dijelove prirode. Planina Maglić, s vrhom od 2386 metara, nalazi se unutar granica parka i čini ga najvišim vrhom u državi. Međutim, Sutjeska je poznata i po svom važnom značaju u istoriji, jer je mjesto bitke na Sutjesci iz 1943. godine u Drugom svjetskom ratu. Ovaj nacionalni park pruža nezaboravan doživljaj za sve posjetioce koji žele uživati u divljoj prirodi i istorijskim lokalitetima.


Šta posjetiti u Nacionalnom parku Sutjeska?

Orlovačko jezero, Zelengora

Nacionalni park Sutjeska u svom sastavu posjeduje mnoge turističke atrakcije kao što su Zelengora, Maglić, Perućica... Mi smo za vas izdvojili nekoliko zanimljivih mjesta za posjetiti u ovom nacionalnom parku:

  • Planina Maglić: Najviša planina u Bosni i Hercegovini i jedna od glavnih atrakcija nacionalnog parka Sutjeska. Maglić je popularno mjesto za planinarenje i ima nekoliko planinarskih staza za one koji žele istražiti ovu divlju i neokaljanu planinu.
  • Volujak: Još jedna impresivna planina u nacionalnom parku Sutjeska, koja se nalazi istočno od planine Maglić. Volujak je poznat po svojim vidikovcima i raznolikoj flori i fauni, pa se preporučuje za one koji žele istražiti prirodne ljepote ovog područja.

  • Zelengora: Ova planina se nalazi u središnjem dijelu nacionalnog parka i poznata je po svojim izvornim šumama, netaknutim planinskim jezerima i raznolikoj flori i fauni. Zelengora je idealno mjesto za šetnje i opuštanje u prirodi.
  • Rijeka Drina: Dio istočne obale rijeke Drine se nalazi unutar granica nacionalnog parka Sutjeska i poznat je po svojoj ribolovnoj vrijednosti. Rijeka Drina je popularno mjesto za ribolov i druge vodene aktivnosti kao što je rafting.
  • Spomen-park "Bitka na Sutjesci": Ovaj spomen-park se nalazi u središnjem dijelu nacionalnog parka i posvećen je bitki na Sutjesci iz 1943. godine u Drugom svjetskom ratu. Spomen-park "Bitka na Sutjesci" sadrži mnogo spomenika i spomen-ploča koji opisuju važnost ovog događaja u istoriji Bosne i Hercegovine.

Kako doći do Nacionalnog parka Sutjeska?

Glavni ulaz u Nacionalni park Sutjeska nalazi se na sjeveru parka, u blizini sela Tjentište, gdje se također nalazi i uprava parka.

Ako putujete automobilom, možete krenuti cestom Sarajevo-Trnovo prema Foči, a zatim skrenuti prema jugu do ceste za Trebinje/Dubrovnik. Duga, zavojita cesta vas vodi do Tjentišta, središnjeg dijela parka koji se nalazi ispod glavne ceste.

Ako ste više skloni putovanju autobusom, postoji redovan autobusni prijevoz iz Sarajeva koji svakodnevno polazi za Foču, a zatim za Tjentište. Uobičajeno vrijeme putovanja je oko 2 sata i 20 minuta.


Nacionalni pakr Kozara - šta vidjeti i kako doći?

Nacionalni park Kozara

Nakon Drugog svjetskog rata, Planina Kozara je postala poznata po herojskim borbama naroda ovog područja za slobodu. Već 1947. godine je počelo sa aktivnostima za izdvajanje Kozare kao nacionalnog parka. 6. juna 1957. godine, šume planine Kozare su proglašene šumama istorijskog značaja, kako bi se sačuvali uspomene na kozaračku epopeju. 6. aprila 1967. godine proglašen je Nacionalni park Kozara, kako bi se zaštitili brojni spomenici nastali tokom borbi na planini Kozari, kao i prirodne ljepote i druge znamenitosti ovog područja. Ovaj park je također osnovan sa ciljem da se unaprijedi turizam i stvore povoljni uslovi za odmor i rekreaciju.


Šta posjetiti u Nacionalnom parku Kozara?

Kozara

  • Spomen-centar Kozara: Ovaj spomen-centar se nalazi u središtu nacionalnog parka Kozara i posvećen je borbama naroda ovog područja za slobodu tokom Drugog svjetskog rata. U znak sjećanja na poginule borce u središnjem dijelu Nacionalnog parka, Mrakovici, podignut je 1972. godine Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik, Memorijalni zid i Muzej. Svojom visinom od 33 m Spomenik, na simboličan način, predstavlja veličinu slobode i slobodarski duh kozaračkog naroda. Spomenik okružuju betonske kolone čime je predstavljen fizički pritisak neprijatelja na Kozaru. 
  • Muzej "Kozara": Ovaj muzej se nalazi u blizini spomen-centra Kozara i posvećen je istoriji ovog područja. Muzej "Kozara" sadrži mnogo eksponata, fotografija i drugih dokumenata koji opisuju život i borbe naroda ovog područja u prošlosti.
  • Prirodne ljepote: Nacionalni park Kozara je poznat po svojim prekrasnim prirodnim ljepotama, uključujući različite vrste bilja i životinja. Ovaj park je idealno mjesto za šetnje i opuštanje u prirodi, te se preporučuje za one koji vole istraživati divlju i netaknutu prirodu.

Kako doći do Nacionalnog parka Kozara?

Mrakovica, središte Nacionalnog parka Kozara, udaljeno je od Prijedora 24 km, a od Banja Luke 56 km. Sa magistralnog puta Banja Luka – Prijedor skrenite u mjestu Kozarac i pratite vijugavi asfaltni put, u dužini od 12 km, koji će Vas dovesti do centralnog parkinga na platou Mrakovica.


Nacionalni park Una - šta vidjeti i kako doći?

Martin brod, Nacionalni park Una

Nacionalni park Una je park prirode koji se nalazi u sjevero-zapadnom dijelu zemlje. Ovaj park je poznat po svojim prekrasnim rijekama, vodopadima i kanjonima, te je idealno mjesto za one koji vole aktivnosti u prirodi, kao što su planinarenje, rafting i slično. Obuhvata područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une, uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, međuprostor između ove dvije rijeke i orografske padine Plješevice, Grmeča i Osječenice. Ukupna površina nacionalnog parka je 19.800 hektara.

Šta vidjeti u Nacionalnom parku Una?

Štrbački buk

  • Štrbački buk: Štrbački buk visine 24,5m predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad u Nacionalnom parku, a njegov postanak se vezuje za tektonska pomjeranja i stvaranje sedrenih naslaga. Početkom XX vijeka, obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe prahistorijskog plemena Japodi.
  • Martin brod: U strasnom zagrljaju dvije rijeke, na ušću Unca u Unu, ljubomorno čuva svoje čari neponovljiva i vjekovima nedirnuta prirodna ljepota Martin Brod. U ovom mjestu se nalazi najveći kompleks slapova u Nacionalnom parku “Una”, a nekad je ovdje postojao veliki broj mlinova i bučnica. 
  • Ostrovica: Srednjovjekovni sloj grada izgrađen je u 15. vijeku na praistorijskoj gradini od koje su mjestimično sačuvani ostaci zaštitnog bedema na istoimenom brdu.
  • Lohovo: Najveličanstveniji slapovi na svijetu ne moraju biti i najviši. Takva priča dolikuje Lohovu koje je okruženo prirodom i slapovima koje ga upotpunjuju. Rijeka Una koja je okružena netaknutom šumom čini savršenu lokaciju za nezaboravne uspomene.

Kako doći do Nacionalnog parka Una?

Najjednostavniji način dolaska u nacionalni park je autom. Park ima 6 ulaza, te se do svih njih može doći autom. Ako želite, vidjeti slapove u Štrbačkem buku preporuča se glavni ulaz Gorjevac. Ako želite, posjetit slapove u Milančevom buku koristite ulaz Martin Brod.

Nacionalni park Drina - šta vidjeti?

Drina Nacionalni park

Nacionalni park Drina ima izvanredne prirodne vrijednosti, uključujući endemične i reliktne biljne vrste, poput Pančićeve omorike. Ovaj park također posjeduje klisurasto-kanjonsku dolinu rijeke Drine i njenih pritoka, čineći jedinstveni kompleks dinarske Starovlaško-raške visije. Ovo je najmladji Nacionalni park u Bosni i Hercegovini, osnovan 2017. godine.


Šta vidjeti u Nacionalnom parku Drina?

Nacionalni park Drina

  • Kanjon rijeke Drine: Rijeku Drinu smatraju jednom od najljepših rijeka u bivšoj Jugoslaviji. U prošlosti je bila čuvena po plahovitoj naravi i splavarima koji su krotili njene bukove. Zbog svog krivudavog toka u narodu je nastala izreka „ne ispravi krivu Drinu“. Često se dešavalo da se izlije iz svog korita i da tom prilikom ruši sve pred sobom. Drina nastaje od rijeka Pive i Tare, u Šćepan polju, a odatle njen tok, ukupne dužine 341 km, ide na sjever sve do ušća u rijeku Savu.
  • Jezero Perućac: Perućačko jezero je vještačko jezero na području opštine Bajina Bašta i Srebrenica. Jezero je nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“. Perućačko je akumulaciono jezero koje se vodom napaja iz rijeke Drine. Jezero se nalazi u prirodnom zavoju kanjona rijeke Drine između Bajine Bašte i Višegrada, i obavija planinu Taru na kojoj se nalazi Nacionalni park Tara dok se sa druge strane nalazi Nacionalni park Drina. Jezero je pogodno za ribolov i kupanje.