Kameni otomanski most Mesi u Albaniji

Most Mesi sjeverno od Skadra u Albaniji

U selu Mes, nekoliko kilometara sjeverno od Skadra, nalazi se jedinstveni spomenik kulture - kameni otomanski most Mesi. Sagrađen oko 1770. godine, ovaj most predstavlja važan dio istorije Albanije i njenog razvoja. Most se nalazi na mjestu gdje rijeka Drim svojim tokom odvaja polja od padina planine Dristi, a njegova lokacija je izuzetno važna jer se nalazi na trasi drevnog trgovačkog puta Via Egnazia - gnatijevog puta, koji je povezivao Skadar i Konstantinopoj.


Ovaj put je bio jedan od najvažnijih trgovačkih puteva u regionu, a most Mesi je bio ključna tačka za prevoz poljoprivrednih proizvoda iz planinskih područja sjeverne Albanije do Jadranskog mora.

Most Mesi u Albaniji

Most Mesi je sagradio Mehmed Pasa Busnatlija, tadašnji vladar ovog područja, koji je upravljao svojim pašalukom sa mudrošću i omogućio razvoj trgovine Skadarske luke sa zapadom. Most je izgrađen od kamena i dugačak preko 100 metara, a širok je 3,4 metra i ima oblik zaobljenih stepenica. Ovaj most je i danas jedan od najvećih mostova u Albaniji.

Iako je već više od 250 godina prošlo od njegove izgradnje, Most Mesi i dalje ostaje važan spomenik kulture i simbol istorije ovog područja. Ovaj most je u stalnom održavanju i očuvanju, a turisti ga rado posjete kako bi se upoznali sa njegovom ljepotom i istorijom.

Kako doći do mosta Mesi?

Da biste došli do mosta Mesi u Albaniji, najlakši način je automobilom ili prevozom do sela Mes /Ura e Mesid, koje se nalazi nekoliko kilometara severno od Skadra. Od Skadra možete doći do sela Mes putevima koji vode preko planine Dristi ili preko Drima. Ukoliko dolazite iz drugih delova Albanije, možete koristiti javni prevoz do Skadra, a zatim se prebaciti u lokalni prevoz do sela Mes.

Mesi most u selu Mes u Albaniji

Ukoliko se nalazite u blizini Skadra i želite da saznate više o ovom fascinantnom spomeniku, posjetite selo Mes i pogledajte most izbliza. Ovaj kameni most je zaista impresivan i predstavlja jedinstveno svjedočanstvo o prošlosti ovog područja. Poseta ovom mostu će sigurno ostaviti trajan utisak na sve posjetioce i pružiti im priliku da bolje upoznaju ovaj kraj.

Ukoliko se odlučite da posjetite most, ne zaboravite da poštujete mjesto i da ga očuvate za buduće generacije. Održavanje ovog spomenika je važno ne samo zbog njegove uloge u istoriji, već i zbog njegove ljepote i arhitektonskih vrednosti.