Stolovi planina po kojoj se slobodno kreću krda divljih konja

Dilvlji konji na planini Stolovi u Srbiji

Divlji konji na planini Stolovi su, nekoliko godina unazad, prava turistička atrakcija grada Kraljeva. Planina Stolovi, koja se nalazi sa južne strane iznad grada Kraljeva, srednjovjekovnog manastira Žiče, kao i iznad tvrdjave Maglič i Ibarske klisure, poznata je po svojim stoljetnim šumama, prelijepim proplancima i bijelim narcisima. Osim toga, takođe se ističe po jednoj jedinstvenoj atrakciji - krdu divljih konja koji opstaju na ovoj živopisnoj planini već skoro pedeset godina.


Ove sjajne životinje, već više od jedne decenije, na ovoj planini predvodi pastuv Moro. Zajedno sa njim djivlji konji na Stolovima su postali prava turistička atrakcija ovog kraja, koja iz godine u godinu sve više plijeni pažnju zaljubljenika u prirodu i životinje.

Divlji konji Stolovi

Konje su na ovu planinu prvo dovodili mještani Žiče, Kamenice, Magliča i drugih sela na obroncima Stolova, kako bi bar ljeti mogli da uštede na hrani. Konji su imali slobodu kretanja i dovoljno hrane. Kako su se godine prolazile, seljaci su ih ostavljali na duže vrijeme, što je dovelo do toga da se one polako osamostaljuju i postaju divlji. Oni više nisu bili ovisni o čovjeku za preživljavanje, a njihov broj se s godinama stalno povećavao.

Konji koji žive u krdima na planini Stolovi, imaju svoje vlasnike, ali svaki pokušaj da se odvedu i odvoje od planine predstavlja neuspješnu misiju. Oni su srećniji na visokim planinskim vrhovima, prostranim šumama od četinara i breze, kao i na livadama prekrivenim bogatom hranom, nego u uskim štalama. Gotovo da je nemoguće otići na planinu Stolovi i ne vidjeti barem jednog divljeg konja.

Konji na planini Stolovi

Na Stolovima, divlji konji se suočavaju sa velikim izazovima, posebno tokom zime kada snježni nanosi i smetovi dostižu visine od nekoliko metara, a temperatura se spušta i do 30 stepeni ispod nule. Unatoč ovim teškim uslovima, oni uspijevaju da prežive zahvaljujući svojoj izdržljivosti i prilagodljivosti. Oni su u stanju da pronađu hranu ispod snijega i da se sklone u šume kako bi se zaštitili od hladnoće. Divlji konji su sposobni da se udruže u krda kako bi se zajednički zagrijali i zaštitili od opasnosti.

Najveći problemi za krdo nastaju u vrijeme ždrijebljenja, kada su kobile i ždrijebad najranjivija i izložena svakodnevnim nasrtajima divljih životinja. Neprikosnoveni zaštitnik krda, pastuv Moro, već jednu deceniju dokazuje svoju superiornost, sav je u ožiljcima od borbi sa divljim životinjama u kojima je branio ostale konje u krdu, sebe, kao i mlade potomke


Kako doći i vidjeti divlje konje na Stolovima?

Ako ste spremni da posjetite prelijepu planinu Stolovi, postoji više načina da stignete do nje. Ako krećete iz Beograda, do planine možete doći automobilom za oko 3 sata i 10 minuta, koristeći auto-put A2. Međutim, ako preferirate javni prevoz, svakodnevno iz Beograda kreće više od 5 autobusnih linija za grad Kraljevo, odakle se nastavlja putovanje do planine Stolovi.