Prokoško jezero | Jedno od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini

Prokoško jezero, Bosna i Hercegovina

Prokoško jezero je jedno od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na planini Vranica na 1636 metara nadmorske visine, u blizini Fojnice. Jezero je poznato po svojoj čistoj vodi i ljepoti okolnog prirode, te je stoga sve popularnije mjesto za odmor i rekreaciju.

Sadržaj:


Prokoško jezero je formirano prirodnim putem, a njegova površina iznosi oko 50 hektara. Srednja dubina jezera iznosi 5,7 m, a maksimalna 13,0 m. Tokom ljetnih mjeseci nivo može da se smanji na 60 cm., a njegova voda je izrazito čista, što je čini idealnim mjestom za kupanje i ribolov, kada to vrijeme dozvoli. Oko jezera se nalazi šuma, pa se tamo može uživati u hladovini i tišini.

Prokoško jezero, Fojnica

Planina Vranica je poznata po svojoj ljepoti i divljini, a jezero je samo jedan od razloga za posjetu ovom prekrasnom kraju. Pored jezera, na Vranici se nalazi i niz planinskih vrhova, koji su idealni za planinarenje i penjanje.

Jezera u Bosni i Hercegovini su često zapostavljena turistička destinacija, ali Prokoško jezero je jedno od najljepših jezera u zemlji i svakako vrijedi posjetiti. Ako želite uživati u ljepoti prirode i osvježiti se u čistoj vodi, Prokoško jezero je pravo mjesto za vas.

Kako doći do Prokoškog jezera?

Da biste stigli do Prokoškog jezera iz Fojnice, trebate krenuti uzvodno asfaltnom cestom do sela Tocila, a zatim nastaviti makadamskom cestom uz rijeku Jezernicu, Vlaške ravni i Hrid. Ovo prekrasno jezero nudi opciju za jednodnevni izlet, ali i za duži boravak. Pored uživanja u čistoj vodi i ljepoti prirode, možete se smjestiti u katunima, neki od kojih su pretvoreni u prodavnice i restorane s domaćom hranom

Put do Prokoškog jezera

Također, možete doći do Prokoškog jezera pješice, ako ste spremni za planinarenje. Postoje neke planinarske staze koje vode do jezera, što je odlična prilika da se upoznate sa prirodom i divljinom planine Vranice.

Prokoško jezero je u opasnosti?

Prokoško jezero je jedno od najljepših u Bosni i Hercegovini, ali se suočava sa opasnošću da nestane zbog masovne nelegalne gradnje koja nije dozvoljena u spomeniku prirode.

Ilegalne vikendice na Prokoškom jezeru

Turizam na Prokoškom jezeru je posljednjih godina u porastu, ali također raste i ilegalna gradnja. Iako je Prokoško jezero proglašeno spomenikom prirode 2005. godine, što zabranjuje gradnju bilo kakvih objekata, pojedinci su ipak gradili vikendice, restorane i apartmane koje iznajmljuju turistima.

Jezera u Bosni i Hercegovini su često zapostavljena turistička destinacija, ali Prokoško jezero je jedno od najljepših jezera u zemlji i svakako vrijedi posjetiti. Ako želite uživati u ljepoti prirode i osvježiti se u čistoj vodi, Prokoško jezero je pravo mjesto za vas.