Kako doći i posjetiti izvor Cetine?

Izvor Cetine, Glavaševo vrilo

Izvor Cetine, također poznat kao Glavaševo vrilo, je najveći izvor rijeke Cetine i jedan od tri velika izvora koji čine Vrela Cetine. Ova atrakcija je poznata po svojoj modro-zelenoj boji koja se izdvaja od okolnog dinarskog krša. Izvor Cetine je također poznat po svojoj dubini, koja se procjenjuje na oko 115 metara, te po činjenici da veliki dio samog jezera još nije istražen. Ova fascinantna lokacija privlači posjetioce ne samo zbog svog estetskog izgleda, već i zbog njegove tajanstvenosti i neistraženosti.

Sadržaj:


Dubina izvora Cetine

Izvori Cetine su jedinstveno i zaštićeno mjesto u Hrvatskoj, koje se sastoji od manjih akumulacija vode u kršu, a nalazi se na području Splitsko-dalmatinske županije. Ovaj prirodni fenomen je zaštićen od 1972. godine kao hidrološki spomenik prirode i pokriva površinu manju od 30 hektara. Većina lokacije se nalazi na nadmorskoj visini od 380 metara, ali ono što privlači posebnu pažnju jest dubina pojedinih izvora.

Dubina izvora Cetine

Najpoznatiji izvor u Vrelima Cetine je Glavaš, čiji se očaravajuće modro-zeleni "oko" može vidjeti kada se gleda sa površine. Kada se približite Glavašu, može se činiti da vodena površina nije dublja od nekoliko metara, ali kada se pogleda bliže, primijećuje se da se između bijelih stijena krša prostire nepregledan ponor. Tačna dubina Glavaša još uvijek nije poznata, ali se zna da su ronioci istražili do 115 metara.


Kako doći do izvora Cetine

Vrelo Cetine se nalazi na državnoj cesti D1 između Splita i Knina, tj. pravcem Split - Sinj - Knin. Ako dolazite iz smjera Splita, trebat će vam oko tri kilometra vožnje od Vrlike do Knina, a zatim skrenuti desno za Civljane i nastaviti vožnju otprilike šest kilometara. Na lijevoj strani puta nalazi se crkva sv. Spasa. Ako želite nastaviti prema samom selu Cetine i izvoru Glavaš, na raskrsnici kod crkve sv. Spasa držite se glavnog puta i vozite otprilike 500 metara. Glavaš se nalazi s desne strane, ispod ceste.


Crkva svetog Spasa Civljani

Crkva sv Spasa Civljani

Crkva sv. Spasa je jedan od najvažnijih hrvatskih spomenika iz ranog srednjeg vijeka, odnosno predromanike. Nalazi se na putu od Glavaša prema Vrlici i sagrađena je tokom druge polovine 9. vijeka, u doba vladavine kneza Branimira. Sagradio ju je župan Gastika, što je vidljivo iz teksta na oltarnoj pregradi koja je pronađena. Ova crkva je jedinstven spomenik svoje vrste u Hrvatskoj, te je stoga vrijedna pažnje i zaštite.