Golubačka tvrdjava impresivna turistička atrakcija na obali Dunava

Golubačka tvrdjava, Srbija

Golubačka tvrdjava ili tvrdjava Golubac se nalazi u istočnoj Srbiji, na obali Dunava, te je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u regionu. Ova impresivna tvrdjava datira iz XIV vijeka i predstavlja jedinstven spoj arhitekture i prirodne ljepote.

Sadržaj:


300*252

Istorija Golubvačke tvrdjave

Istorija tvrdjave Golubac seže u doba srednjeg vijeka, kada je sagrađena kao obrambeni zid od strane mađarskog kralja Ludvika I. Tvrdjava je služila kao važan strateški položaj za kontrolu prometa na Dunavu i bila je smještena na raskrsnici važnih trgovačkih puteva. Tokom godina, tvrdjava je prošla kroz razne promjene vlasništva, od mađarskih vladara do turskih osvajača, a kasnije i srpskih vladara.

Golubac

Danas, Golubačka tvrdjava predstavlja jedinstveni spoj arhitekture i prirodne ljepote, te je zbog toga popularna turistička atrakcija. Tvrdjava se sastoji od nekoliko zidina i kula, a najimpresivnija je ona koja se nalazi na najvišem dijelu tvrdjave i pruža panoramski pogled na Dunav i okolinu.

Kako doći do Golubačke tvrdjave?

Ako želite posjetiti tvrdjavu Golubac i uživati u njenoj impresivnoj arhitekturi i pogledu na Dunav, najlakši način dolaska je automobilom. Tvrdjava se nalazi u blizini grada Golubaca, u istočnoj Srbiji, i do nje se može doći lokalnim cestama iz smjera Beograda ili Niša. Ako dolazite iz Beograda, možete se kretati autocestom E75 i nastaviti lokalnim cestama prema Golubacu. Ako dolazite iz Niša, možete se kretati autocestom E80 i nastaviti lokalnim cestama prema Golubacu.

Tvrdjava Golubacki grad

Osim automobilom, tvrdjavu Golubac možete posjetiti i putem autobusnih linija. Postoje autobusne linije koje vode do grada Golubaca iz različitih gradova u Srbiji, pa se možete prebaciti do tvrdjave lokalnim autobusom ili taksijem.

Šta vidjeti u Golubačkoj tvrdjavi?

Kada stignete do Golubačke tvrdjave, možete se prošetati kroz njen unutrašnji dio i vidjeti različite arhitektonske elemente koji su očuvani od XIV vijeka, kada je tvrdjava sagrađena. Možete vidjeti različite kule i zidine, a posebno je impresivna kula koja se nalazi u središtu tvrdjave. Ako se odlučite popeti na vrh najviše kule moći ćete uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na Dunav i okolinu. Ovaj pogled je posebno lijep tokom zalaska sunca i može vam pružiti nezaboravan doživljaj.

Golubacka tvrdjava

Osim toga, tvrdjava Golubac također ima i mali muzej u kojem se mogu vidjeti različiti eksponati vezani za njenu istoriju i arhitekturu. Muzej se nalazi u jednoj od kula tvrdjave i pruža interesantne informacije o istoriji ovog mjesta, kao i o arhitektonskim elementima koji su korišteni pri gradnji tvrdjave.

Cijene ulaznica u Golubačku tvrdjavu

Cijene ulaznica u Golubačku tvrdjavu su podjeljene u 4 zone:

  1. ZONA I obuhvata posjetu Palati i kulama 9, 8, 5.
    • Odrasli 600 rsd / 5 € po osobi
    • Grupne posjete 450 rsd / 4 € po osobi
    • Penzioneri 300 rsd / 2.5 € po osobi
    • Djačke ekskurzije i studenti 150 rsd /  1.25 € po osobi
    • Djeca do 18 godina u pratnji roditelja BESPLATNO
  1. ZONA II obuhvata dodatan pristup kuli 3 i 4 i zelenoj zoni.
    • Odrasi 1000 rsd / 8.5 € po osobi
  1. ZONA III obuhvata dodatni pristup kuli 7 i zekenoj zoni
    • Odrasi 1000 rsd / 8.5 € po osobi
  1. ZONA IV obuhvata posjetu Šešir kuli i svim drugim zonama.
    • Odrasi 1500 rsd / 13 € po osobi

Smještaj u blizini tvrdjave

Ako želite ostati u blizini tvrdjave Golubac tokom vašeg putovanja, postoje različite opcije smještaja u blizini. Postoji nekoliko hotela i hostela u gradu Golubacu, a također možete pronaći i privatni smještaj u obliku apartmana ili kuća za odmor. Ukoliko želite biti još bliže prirodi, postoje i kampovi u blizini Golubačke tvrdjave, gdje možete postaviti šatore.