Slapovi u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Iako Hrvatska nije prva zemlja na koju pomislite kada se spomenu slapovi ili vodopadi, ona zapravo skriva sjajna mjesta za provesti jednodnevni ili višednevni izlet. Prva pomisao na Hrvatsku je njena sjajna Jadranska obala ali Hrvatska ima još mnogo toga za ponuditi. Mi ćemo Vam danas približiti sve ljepote hrvatskih slapova.

Sadržaj:


Skradinski buk

Skradinski buk se nalazi u Nacionalnom parku Krka i predstavlja najatraktivniji i najpopularniji slap u parku. Skradinski buk je zapravo zbir gotovo 20 različitih slapova u ovom dijelu rijeke Krke. Ovaj divni prirodni fenomen u svom padu pravi čist, smaragdno zeleni bazenčić koji upotpunjava ovaj dio Nacionalnog parka Krka.

Skradinski buk

Širina slapišta je od 200 do 400 metara s ukupnom visinskom razlikom od 45,7 metara. Ispod Skradinskog buka počinje potopljeni dio ušća rijeke Krke. Veći dio sedre Skradinskog buka mlađi je od 10 hiljada godina. Izvan današnjeg vodotoka nalazi se "mrtva sedra" starosti oko 125 hiljada godina.


Slapovi Rastoka

Slunjčica ili Slušnica kratka je rijeka kršnoga područja i lijeva pritoka Korane. Prekrasna rijeka koja u svom toku prikazuje bogatu raskoš prirode koja krške rijeke Hrvatske čini jedinstvenim prirodnim fenomenom svjetskoga značaja. 

Slapovi Rastoka

Od svog izvora iz dubokog izvora jezerkastog vrela u dnu uske kotline podno sela Slušnice svojim tokom probija duboki kanjon obrastao mješovitom šumom hrasta i graba, da bi se naglo proširila te prouzrokovala jače prozračivanje vode koje dovodi do intenzivnijeg taloženja sedrenih naslaga s krajnjim prizorom koji se upravo odvija pred vašim očima. Raskoš s 23 slapa preko kojih se Slunjčica rastače u Koranu i Rastoka što lebde povrh nje, na vodi koja nosi puno priča i legendi. Ratočki slapovi su: Hrvojev slap, Vilina kosa, Buk, Prvi slap.

Slap Sopot

Slap Sopot koji se nalazi u pored naselja Floričići nedaleko Pićna jedan je od naljepših slapova u Istri kojeg rado posjećuju izletnici i pješaci. Slap je visok oko 25 metara i u svom podnožju tvori prekrasno tirkizno jezerce.

Slap Sopot

Uz slap postoje 2 vidikovca: staroslavenskog boga Peruna koji je kao vladar neba na poziciji odmah iznad slapa te vidikovac njegove žene, božice plodnosti i zaštitnice žena Mokoš, koji se nalazi na polovici spusta sa zapadne strane prema jezercu.


Slapovi Zrmanje

Slapovi Zrmanje

Zrmanja je rijeka koja je probila svoj put sve do Jadranskog mora stvorivši tako njaljepši kanjon u Hrvatskoj. Često se zna reći kako je rijeka Zrmanja skrivena ljepota, a to je zaista tačno s obzirom da krajolik uključuje špilje, kaskade, slapove i kanjon. Netaknuta priroda i smaragdno zelena voda čine Zrmanju top destinacijom za sve ljubitelje prirode i avanture. Uzbudljivi brzaci odlični su za rafting, a 200 metara dubok kanjon savršen je za vožnju kajakom. Na rijeci se nalaze slapovi različitih visina i oblika koji stvaraju impresivnu vodenu simfoniju. Najviši i najljepši je zasigurno Visoki buk, visok 11 metara.

Slapovi na Mrežnici

Rijeka Mrežnica jedna je od najljepših hrvatskih kontinentalnih krajolika. Čarobna i očuvana priroda te smaragdno zelena voda privlače brojne posjetitelje. Rijeka je jedna od posebnijih u zemlji, sa svojim kanjonima, brojnim slapovima, izvorima i mlinovima.

Slapovi na Mrežnici

Gornji kanjon rijeke Mrežnice smatra se najljepšim dijelom ove rijeke. Preko 90 slapova isprepliće se rijekom i stvara zajedničke puteve. Iako spomenuti slapovi nisu visoki poput onih na Plitvicama ili Krki, zasigurno su jedinstveni. Njihova različitost oblika čini ih uistinu privlačnima.

Veliki slap

Teško da postoji neko ko do sada nije čuo za Plitvička jezera ili Plitvice. Ovo je najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj te se nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine. Ovaj jedinstveni prirodni fenomen uključuje 16 kristalnih, terasastih jezera i preko 90 slapova različitih veličina.

Veliki slap Nacionalni park Plitvička jezera

Jezera su podijeljena u dva dijela – Gornja i Donja jezera. Postoji nekoliko različitih staza kojim se možete uputiti u obilazak, ali pobrinite se da ne preskočite Veliki slap, u dijelu Donjih jezera, visok 78 metara, ujedno i najviši slap u Hrvatskoj. Njegova moć i ljepota izdvajaju se od ostalih slapova, a zanimljivo je da ga čini potok Plitvica rijeka koja se proteže 3 kilometra zapadno od slapa dok su ostali rezultat prelijevanja vode iz Gornjih u Donja jezera.

Slap Krčić

Slap Krčić

Slap Krčić je 22 metara visok vodopad na sjeveru kninskog polja kojim se rijeka Krčić obrušava u Krku. Nazivaju ga još i "Veliki buk" i "Topoljski buk". Slap Krčić je nakon miniranja, pregrađivanja, izrade komore u njegovoj sedrenoj brani i izrade hidroelektrane, sveden na povremeni slap iznad samog izvora rijeke Krke. Nalazi se neposredno uz grad Knin, a napaja se vodama s Dinare.

Objavi komentar

0 Primjedbe