Vodopadi koje morate posjetiti u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti izrazito čistim rijekama i predivnim planinama koje krase ovu balkansku državu. U njoj su evidentirane čak 262 rijeke i sa pravom je nazivaju “zemlja rijeka.” Nezagadjena čista voda je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih prirodnih resursa, a poseban značaj je prisustvo velikog broja vodopada koji krase Bosnu i Hercegovinu.


Vodopad Kravice u Hercegovini

Od sjevera prema jugu Bosnu krase mnogi vodopadi, bili oni manji ili veći svaki od njih ima šta da ponudi turistima koji sve više dolaze da obidju ovu balkansku državu. BiH ima više vodopada, od Italije, Francuske i Njemačke zajedno, koji su smješteni širom zemlje, svaki lijep na svoj način i svaki različitiji od prethodnog. U ovom tekstu možete pronaći listu najljepših vodopada u Bosni i Hervegovini, kao i objašnjenja kako do njih doći.


Sadržaj:


Vodopad Blihe ili Blihin skok

Ovaj prekrasan vodopad visine 56 metara nalazi se na 14 kilometara od Sanskog mosta i spada u najveće vodopade u ovom dijelu Bosne. Vodopad Bliha je prepoznatljiv po tome što se voda lomi od stijene i stvara poseban nesvakidašnji prizor. Ovaj vodopad je stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode i dio je parka prirode “Blihin vodopad.” Bliha je posebna i po tome što iz tako male i uske rijeke nastje ovako moćan vodopad koji pri padu formira jezero.

Vodopad Blihe Sanski most


Ovo mjeste je sjajna destinacija za jednodnevne izlete. Mirno mjesto gdje možete odmoriti od gradske buke i opušteno slušati šum vodopada. U blizini vodopada se nalazi i stara vodenica koju takodje možete posjetiti, a na ulazu u sam park postoji i restoran koji radi samo ljeti.


Vodopad Jajce, jedan od najljepših vodopada na svijetu

Kraljevski grad Jajce posjeduje mnoge lokacije koje vrijedi vidjeti. Pun istorijskih gradjevina, počevši od tvrdjave, medvjed kule ili katakombi Jajce je grad koji se jednostavno mora posjetiti. Pored istorijskih gradjevina Jajce posjeduje jedini vodopad u centru grada, star preko 50000 godina.

Vodopad Jajce

Ovaj vodopad sa visinom od 18 metara proglašen je za jedan od 12 najljepših vodopada na svijetu. Sam vodopad izgleda veličanstveno i nastaje iz rijeke Plive koja se dalje ulijeva u Vrbas. Posljednjih nekoliko godina na ovom vodopadu se organizuje i takmičenje u skokovima što privlači sve više ljubitelje adrenalina koji žele da posjete ovaj vodopad.


Vodopad Kravice - Hercegovački biser

Vodopad Kravice su mala oaza mira udaljena 40-ak kilometara od Mostara u blizini Ljubiškog. Nastao je radom sedronosne rijeke Trebižat i nalazi se pod zaštitom države. Visina vodopada ide i do 28 metara, a širina do gotovo 150 metara. Vegetacija koju ćete ovdje vidjeti, zaista je savršena, pa je tako preko sedronosna sloja od dna do vrha vodopada izrasla trava, mahovina i lišajevi.

Vodopad Kravice


Ovaj biser Hercegovine dnevno posjeti preko 2000 ljudi što ga čini najpopularnijom ljetnom destinacijom u Hercegovini. Razlog ovolikih dnevnih posjeta u ljetnom periodu je naravno kupanje ispod vodopada, a nakon kupanja na raspolaganju su i obližnji restorani.


Vodopadi Štrbački buk i Martin brod

Štrbački buk na rijeci Uni, sa visionm od 24,5 metara, je najviši i najljepši vodopad u Nacionalnom parku Una. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena, a već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu. Zanimljivo je da kada se kaže Štrbački buk, obično se pomisli na samo jedan vodopad, ali u stvari se ovdje nalazi njih nekoliko. Bez obzira na sve, ovo je bez dileme jedno od najnevjerovatnijih mjesta koje ćete naći u BiH. 

Vodopad Štrbački buk Nacionalni park Una

Ako ste se vać uputili prema Štrbačkom buku i Nacionalnom parku Una nikako ne smijete propustiti još jedan vodopad sa ove liste. Riječ je o vodopadu Martin Brod. Ono što je obilježilo Martin Brod jesu brojne vodenice, kojih je do početka 20. vijeka bilo na desetine, a danas tek ponegdje možete pronaći neku koja je opstala. Bilo da tražite lokaciju za izlet ili ste ljubitelj avanture i raftinga, izborom ovog mjesta nećete pogriješiti. Predivna netaknuta priroda će vas zadiviti i biti pravi odmor za dušu.


Vodopad Skakavac u Nacionalnom parku Sutjeska

Koliko je Bosna fascinantna država govori podatak da postoje čak tri vodopada pod istim imenom. Skakavac kod Kotor Varoša, Skakavac kod Sarajeva i ovaj Skakavac u Nacionalnom parku Sutjeska.

Vodopad Skakavac Nacionalni park Sutjeska

Ovaj vodopad se nalazi u jednoj od posljednjih prašuma u Evropi, prašumi Perućici. Osim svoje visine od preko 70 metara, ovo je i vjerovatno najbolje mjesto da se odmoriš od vlage prašume, umiješ njegovom čistom vodom, te na trenutak osjećaš slobodno u divljini. Do vodopada se dolazi nakon sat vremena šetanja kroz prašumu, ali iako se možda čini kao naporna aktivnost, kada jednog ugladate ovaj prizor, shvatićete da vrijedi svakog truda.

Objavi komentar

0 Primjedbe