Divlji konji Livno - Kako ih posjetiti?

U podnožju planine Cincar kraj grada Livna, već mnogo godina može da se pronađe veći broj divljih konja. Ovi konji su zapravo potomci pitomih konja koji su raspušteni od strane vlasnika zbog dolaska mehanizacije koja ih je zamjenila. Danas se, na ovom mjestu, njihov broj popeo na više od 600. Kada vidite toliko divljih konja na jednom mjestu zastaneš i zapitate se da li se ovo zaista nalazi u Bosni i Hercegovini.

Divlji konji u Livnu


Kako ih posjetiti?

Najlakši način da posjetite divlje konje u Livnu je uz pomoć agencija koje organizuju izlete baš na ova mjesta. Ponajviše iz sigurnosnih razloga, ali i činjenice da ne poznajete lokalni teren, puteve i toga da je prostor na kojem se nalaze konji zaista veliki i vjerovatno vam neće biti jednostavno da ih sami nađete.

Divlji konji Cincar

Sama tura kreće iz Livna, vožnjom džipova do mjesta gdje se nalaze divlji konji. U toku vožnje otkrivaš skrivene krajeve u koje ljduska noga gotovo da nije ni kročila, slušaš zanimljive priče i uživaš u prirodi. Kada dodjete na odredište osjećaj je neopisiv, kao da ste u Mongoliji. Toliko divljih konja na jednom mjestu i svaki želi da se mazi i uzme hranu iz vaše ruke. Jedinstvene situacije koje morate doživjeti.


Ovo je samo još jedan od dokaza da za neke stvari ne treba mnogo novca i predjenih kilometara. Sve vam se nalazi nadohvat ruke u vašoj ili susjednoj državi.