Najljepši vidikovci na Tari

Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posjetu većem broju turističkih lokaliteta. Mi vam donosimo listu najljepših vidikovaca na Tari.


Sadržaj:


Vidikovac Sjenič

Vidikovac Sjenič na Vitmirovcu sa nalazi na Crnom Vrhu, na 5,5 km južno od Predovog krsta i samo 100 m od šumskog puta. Ovo je uređeni vidikovac na najvećoj nadmorskoj visini i na njemu dominira 12 m visoka drvena osmatračnica koja ga čini prestižnim turističkim lokalitetom. Sa vidikovca se pruža pogled na klisuru Dervente, jezero Perućac, Aluge, kao i na sastojine Pančićeve omorike i šumovite masive Tare.



Vidikovac Crnjeskovo

Nalazi se na 1035 m nadmorske visine na 15 minuta hoda kroz šumu. Pogled sa vidikovca je na klisuru rijeke Rače i Bajinu Baštu. Prirodni rezervat Klisura Rače obuhvata strme strane planinskog masiva i dolinu rijeke Rače koja ga duboko usjeca. Odlikuje se velikim bogastvom živog svijeta sa mnogobrojnim reliktnim zajednicama i raznovrsnim životinjskim vrstama.



Vidikovac Zmajevac

Vidikovac Zmajevac se nalazi u Zaovinama na planini Tari. Nije klasičan vidikovac jer ne postoje klupe i stolovi a nalazi se pored makadamskog puta koji spaja Sekulić u Zaovinama i Mokru Goru. Naziv vidikovca Zmajevac, potiče od naziva Zmajevački potok koji se nalazi nedaleko od ovog mjesta. U blizini je i Tićkova česma, mjesto za odmor i piknik koji su napravili i održavaju lovci.



Vidikovac Sokolarica

Vidikovac Sokolarica se nalazi na 1,5 km od centra Sokoline. Sa ovih stijena pruža se prelijep pogled na kanjon rijeke Rače. Raznovrsne stijene kao i krajolik učinili su da ovo mjesto bude idealno za alpinizam i početnike u ovom sportu.


Vidikovac Banjska stena

Vidikovac Banjska stena se nalazi na 10 kilometara od Mitrovca. Put do vidikovca je adekvatno obilježen a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda. Naziv vidikovca Banjska stena, potiče od naziva Banjskog vrela koje izbija u podnožju vidikovca. Vrelo je bilo kraškog porijekla sa temperaturom vode od 4 stepena celzijusa.


Objavi komentar

0 Primjedbe