Lokacije koje ne smijete propustiti u Nacionalnom parku Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska se nalazi na prostoru spajanja Bosne i Hercegovine i Crne Gore što je svojevrsna prirodna, kulturna i istorijska specifičnost. Ovaj Nacionalni park je najstariji ali i najveći na prostoru Bosne i Hercegovine. Mi vam donosimo 5 lokacija koje nikako ne smijete propustiti u Nacionalnom parku Sutjeska.

Sadržaj:

Prašuma Perućica

Kada se pomenu prašume prvo na šta pomislite jeste Amazon, ali da li ste znali da se u Nacionalnom parku Sutjeska nalazi najbolje čuvana turistička tajna u Evropi i jedna od dvije preostale prašume u Evropi.

U njoj se nalazi mnogo stabala koja su stara više od 300 godina i visoka preko 50 metara. Smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godinaNaučna i obrazovna vrijednost drevne Perućice poznata je od 1952. godine, a od 2017. godine nalazi se na UNESCO-ovoj preliminarnoj listi. Nesumnjivo najvrijedniji biser, nikada potpuno istražen, najveće prirodno blago te vrste u Evropi, izazov za sve botaničare i nedostupan za običnog čovjeka je decenijama strogo zaštićeni prirodni rezervat.

Zelengora

Zelengora je za mnoge najljepša planina ovih prostora. Prostrana je, nepregledna, u ogrtaču od šuma i zelenih pašnjaka. Iz njene zaravnjene središnjosti štrče planinski vrhovi Stog, Orlovac, Klek i brojni drugi.

Pitoma je i blaga, suprotnost Magliću i Volujaku, od kojih je dijeli duboki kanjon rijeke Sutjeske. Izdašno je bogata: ljekovitim biljem, bobičastim voćem, divljim životinjama, šumama, travom za ispašu životinja, izvorima i potocima a posebno planinskim jezerima koja su njen ponos i ukras. Neka jezer na Zelengori su Orlovačko jezero, Girnje bare, Donje bare, Crno jezero.

Kanjon Tare

Kanjon rijeke Tare,najdublji kanjon Evrope, živi je udžbenik botanike i biologije i mjesto u kojem su nastale brojne legende i predanja. Od priče o gorskim vilama i krilatim konjima do današnje savremene o posjetiocima iz cijelog svijeta koji Taru posjećuju da bi se spustili njenim brzacima, proteklo je mnogo bistre i hladne planisnke vode. Proteklo bi možda i kanjononom rijeke Pive toliko vode da čovjek nije odlučio da pregradi uski kanjon i na tom mjestu podigne branu, lučnu branu visine 220 metara.

Najznačajnija turistička atrakcija kanjona Tare je splavaranje (rafting) , koja svake godine privlači veliki broj posjetilaca, koji se očarani ljepotom planinske rijeke rado vraćaju.

Prijevor i Maglić

Mističan i surov je gorostas Maglić, vrhom obavijen u gustu maglu, koja mu je ime nadjenula. Magla se na ovoj dinarskoj planini može očekivati tokom čitave godine, često i na visoravni, koji je polazna tačka uspona na Maglić sa 1.668 metara nadmorske visine. No, ipak u toku ljetne turističke sezone i lijepog vremena, kada se ovaj gorostas pretvara u jednu dobroćudnu i širokogrudnu planinu, tad u pohod na njegove vrhove kreću stotine ljubitelja prirode, planinara i avanturista. Planinarenje na najviši vrh Bosne i Hercegovineje svakako izazovno.

Spomenik na Tjentištu

Spomenik je remek djelo socijalističke spomeničke umjetnosti, monumentalni rad kipara Miodraga Živkovića. Sastoji od dvije simetrično postavljene kamene gromade, razuđene strukture, visine 19 metara, koje se fantastično uklapaju u prirodni krajolik. Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu.

Iza spomeničkog prodora nalazi se "Plato brigada" sa kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je otkrio predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.



Objavi komentar

0 Primjedbe