Titov bunker Konjic | Najstrože čuvana tajna Jugoslavije

Titov nuklearni bunker, koji se nalazi unutar planine Zlatar nedaleko od Konjica, je jedan od najstrože čuvanih tajni bivše SFRJ. Po službenoj dužnosti, samo četiri komandanta su znala za postojanje bunkera, pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji. Za izgradnju ovog objekta utrošeno je gotovo 4,6 milijardi američkih dolara što ga čini trećim najskupljim projektom bivše države.

Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Evropi a koje je u slučaju atomskog incidenta u Hladnom ratu moglo poslužiti kao zaštita za 350 osoba.

Titov bunker se nalazi u kompleksu kompanije za izradu municije "Igman" pa je zabranjeno svako fotografisanje do ulaska u sam bunker. Pokraj prelijepe Neretve nalaze se tri objekta za koja nikad ne bi rekli da čuvaju jednu od najvećih tajni bivše države

Prvi dio: Bunkera Maskirni dio se sastoji od tri objekta: nadzorne rezidencije, objekta za uže osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita i objekta u kojem je trebalo biti smješteno osoblje za tehničku podršku. 

Drugi dio: Iza troje metalnih vrata debljine 1,20m se nalazi tunel koji Vas vodi u srce atomskog skloništa dubine 280 m i dužine 202 m. Zidovi tunela su izrađeni ručno od drveta. Cijeli objekat osvjetljava 6.000 neonki. 

Treći dio: Posljednji dio bunkera je atomsko sklonište napravljeno u obliku potkovice. Štićeni dio objekta je podijeljen na 12 blokova. Najznačajniji su: komunikacija, Titov blok, klima, cisterne za naftu i voda.

Kako zakazati posjetu Titovom bunkeru?

Ako želite posjetiti Titov bunker potrebno je da se prethodno najavite putem sajta Titov bunker-posjete ili bilo kojoj turističkoj agenciji u gradu Konjicu. Tura od 2 sata košta 10 eura i izvodi se ponedeljkom srijedom i petkom u terminima od 10, 12, 14 časova i subotom i nedeljom od  10 i 12 časova.


Objavi komentar

0 Primjedbe