Propala turistička sezona u Crnoj Gori


Dok se na hrvatskoj obali traži krevet više te se sezona uspoređuje s rekordnom 2019-om godinom, u Crnoj Gori zbrajaju minuse. Sredina je jula, a na plažama nema gužvi, ležaljke zjape prazne, u restoranima nije potrebna rezervacija, a noćni klubovi 'mole' goste da uđu.

Ovakva slika se na Crnogorskom primorju nije vidjela, u jeku ljetne sezone, ni u vrijeme NATO-ova bombardiranja 1999. godine, svjedoče mještani u razgovoru za Nova.rs.

'Politika Crne Gore prema Rusiji, iz koje su nekada stizali avioni puni gostiju, ali i visoke cijene i financijska kriza, koje se ljudi plaše i zbog koje odustaju od ljetovanja, uticali su na propast ovogodišnje sezone, smatraju oni koji žive od turizma. Brine me jer se sjećam da je 1999. godine, kad su padale bomde, bila bolja sezona. Rusi su godinama bili najbrojniji turisti u Crnoj Gori, a sada je zabranjen zračni promet iz Rusije. Naša politika prema toj zemlji otela nam je turiste i zaradu. Sada su ovdje Ukrajinci, ali njih nema ni približno toliko koliko je nekada bilo Rusa. Oni su ovdje poslali žene i djecu, dok se ne smiri situacija u Ukrajini. One naravno ne troše puno i mi ih i ne smatramo turistima', kaže za Nova.rs Nikola, vlasnik prodavnice sa suvenirima u blizini Slovenske plaže u Budvi.

Tvrdi da je dnevni promet povremeno i do 50 posto niži nego ranijih godina. Klubovi su takođe na ivici propasti. 'Prije neku noć je u najvećoj diskoteci u našoj zemlji, u Top Hillu, gostovala Ceca, za koju se uvijek traži karta više. Međutim bilo je poluprazno, atmosfera je bila tužna', kazao je Nikola za Novu.rs.





Objavi komentar

0 Primjedbe