Koja atrakcija je najposjećenija u Zapadnoj Srbiji?

Zapadna Srbija je kraj sa izuzetno razvijenim turizmom, od Kablarske klisure, preko rijeke Drine, Zlatibora, Zlatara, Uvca, Tare - u koji god dio da zađete otkrićete nevjerovatnu prirodnu ljepotu vrijednu svakog divljenja.

Jedna od najomiljenijih lokacija u ovom dijelu Srbije je svakako Perućac. Naime, treće najveće jezero u Srbiji nalazi se na samoj granici sa Bosnom i jednim svojim dijelom prelazi i na njenu teritoriju. Od svog nastanka 1966. godine, nakon izgradnje brane za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta, jezero je postalo prava turistička atrakcija.

Nalazi se u prirodnom zavoju kanjona rijeke Drine, između naselja Bajina Bašta i Višegrada i obavija planinu Taru. Pogodno je za kupanje i ribolov, a bogato je raznim vrstama riba kao što su: mladica, mrena, šaran, som, linjak… zanimljivo je to da se baš na Perućcu svake godine održava svjetsko prvenstvo u lovu na mladicu.

Ipak, najposjećeniji događaj u blizini ovog jezera jeste Drinska regata, koja se održava svake godine u julu. Počinje u Perućcu, a završava se nakon 25 kilometara u naselju Rogačice. Zbog brojnih splavića koji se nalaze na obali jezera, u posljednje vrijeme je dobilo epitet srpskih Maldiva, a kada se posmatra iz ptičije perspektive, postaje jasno zašto je to tako!

Negativna strana jezera Perucac!

Kako prenosi RTS, iz jezera Perućac godišnje se izvadi oko pet hiljada kubika otpada – uglavnom plastične ambalaže i granja, koje se kraj brane nakupi kao prava deponija čitavog uzvodnog drinskog sliva. Mada se svakog proljeća u čišćenju angažuje dvadesetak ljudi, tokom ljeta pet do šest radnika, a specijalni brodić krstari skoro neprestano, jezero je zarobljeno otpadom. Često se pokreću razne akcije čišćenja otpada, međutim, ono se nikada ne očisti do kraja.



Objavi komentar

0 Primjedbe