Jednodnevni izleti iz Mostara

Mostar je hercegovački grad kojeg treba dobro upoznati i istražiti, ali ako ste se zasitili njegove ljepote mi vam donosimo listu od pet lokacija za jednodnevni izlet iz Mostara.

1.  Blagaj

Samo 12 km od Mostara, na rijeci Buni, nalazi se čaroban gradić Blagaj, srednjovjekovni grad Humske države iz koje je polovinom XV vijeka nastala današnja Hercegovina. Sa ruševina starog grada ili Kule Herceg Stjepana, koja je izgrađena na strateškom položaju, na hridinama iznad izvora rijeke Bune, pruža se prelijepa panorama doline Neretve, slika koja opravdava cijeli sat penjanja na vrh ovih ruševina. Na desnoj obali rijeke, u prelijepom scenariju kakav samo priroda može realizirati, nalazi se Tekija, kuća dreviša iz XVI vijeka, koji kao da lebdi između stijene i vode, vijekovima to je mjesto molitve i meditacije.

Blagaj, sa svojim Šćepan gradom, predivnim pejsažom i spektakularnim izvorom rijeke Bune, jedno je od blaga koje nikako ne treba zaobići. Iskoristite posjetu i da biste pojeli pastrmku u jednom od restorana koji se nalaze blizu izvora. U Blagaj se može doći automobilom, ali i autobusima koji svakim danom vozom iz Mostara sa stajališta pod nazivom “Lira” na Trgu Ivana Krndelja kod Autobuske stanice.

2. Medjugorje

Međugorje, 27 km udaljeno od Mostara, postalo je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta katoličkih hodočasnika od kada je grupa adolescenata bila svjedocima pojavljivanja djevice Marije 24. juna 1981. godine u blizini sela Podbrdo, na mjestu koje je nakon toga nazvano Brdo Ukazanja. Crkva Svetog Jakova, izgrađena 1969. godine, centar je raznih vjerskih događanja, a iza nje nalazi se puteljak koji vodi ka Uskrsnuću Spasiteljastatui iz koje neprestano kaplje sveta voda.

Autobus Iz Mostara svakim danom osim nedelje, vozi za Međugorje sa Autobuske stanice.

3. Počitelj

Nobelovac Ivo Andrić nazvao ga je "grad od kamena"Počitelj je prelijepi otomanski srednjovjekovni gradić smješten na lijevoj obali Neretve na oko 30 km od Mostara. Na ovom mjestu, Kralj Tvrtko izgradio je tvrđavu 1383. godine, koju su Turci osvojili 1471., što se vidi iz mnogobrojnih spomenika osmanskog perioda, kao što su: Hadži-Alijina džamija (XVI vijek), Šišman-Ibrahimpašina Medresa (XVII vijek), hamam i javna kuhinjarestoran i Sahat Kula, izgrađena na vrhu brda uz koje se grad uzdiže.

Do Počitelja se može stići i autobusom, koji polazi sa stajališta pod nazivom “Lira” na Trgu Ivana Krndelja kod Autobuske stanice, a vozi za Čapljinu. Svakim danom osim nedelje.

4. Stolac

40 km južno od Mostara nalazi se Stolac - grad-muzej, veoma stari lokalitet kojeg presijeca rijeke Bregava, koja se ulijeva u Neretvu. Stolac je hercegovački grad sa najvećim brojem arheoloških nalazišta i kulturnohistorijskih spomenika. Turci su zaposjeli grad 1466. godine i to objašnjava otomanski stil u arhitekturi. Neki od najvažnijih objekata koji su preživjeli događaje iz devedesetih su Inat ĆuprijaPodgradska ĆuprijaBegovska Ćuprija (XV - XIX vijek) i Crkva Svetog Petra i Pavla iz 1500. godine.

Nekropola Radimlja, udaljena 2 km od Stoca, jedno je od najzagonetnijih i najinteresantnijih nalazišta u ovoj zoni. Tu se nalazi nekoliko desetina “stećaka”, koji predstavljaju bogumilske nadgrobne spomenike, koji potiču iz XIV - XVI vijeka. 

Svakodnevno, autobusi spajaju Mostar sa Stocem i Radimljom.

5. Trebinje

Trebinje, jedan od najljepših hercegovačkih gradova, urbani je centar koji se nalazi u najjužnijem „ćošku“ Bosne i Hercegovine, na odaljenosti od oko 113 km od Mostara. Razvijao se pod uticajem Bizanta, Otomanskog carstva i Austrougarske dominacije. Istorijsko jezgro rađa se na obalama rijeke Trebišnice.. Među najvažnije gradske spomenike ubrajaju se Manastir Tvrdoš (XVI vijek), Arslanagića most, izgrađen 1574., za vrijeme otomanskog carstva kao bitna komunikacija za trgovinu soli, Džamija Osman Paše (1726) i Novi Pravoslavni manastir, poznat i kao “Harcegovačka Gračanica” 

Autobus iz Mostara svakim danom vozi za Trebinje



Objavi komentar

0 Primjedbe