Tvrdjava Kosmač - Zaboravljeni dragulj Budvanske rivijere

Tvrđava Kosmač se nalazi na istoimenom brežuljku iznad sela Brajići nedaleko od Budve, na 800 metara nadmorske visine. Gradili su je Austrijanci u periodu između 1841-1850. godine na graničnoj liniji između Crne Gore i Austrije. Lokacija izabrana za izgradnju ove tvrđave zajedno sa samom tvrđavom je veoma upečatljiva i dominira nad Budvanskom rivijerom, takođe, veoma je značajna i sa simboličkog stanovišta i kao pejzaž.


Kako doći do tvrdjave?
Ova tvrđava je primjetljiva, jer savršeno se vidi sa autoputa Budva - Cetinje. Međutim, malo ko je posjetio zbog nedostupnosti na prvi pogled. Ako dolazite iz Budve do Cetinja, posle dugog uspona priobalnim putem sa lijeve strane od planine će biti selo Brajići. Ne žurite, za neko vreme će biti jedva primjetno desno skretanje sa turističkim znakom. Okrenite se i uredno vozite duž uskog asfaltnog puta. Budite oprezni, površina puta je veoma stara i na nekim mjestima uništena, ali putnički automobil će izdržati. Nakon prolaska kroz selo, vidjećete nema više asfalta i u ovom mjestu put se razdvaja .

Glavni put ide na lijevo, a desno gore ima širok put, bivši austrougarski put. Možete parkirati auto u početku staze - tamo je dovoljno mjesta za jedan ili dva automobila, a do tvrđave pješke svega pet minuta.


Trenutno Kosmač tvrđava je u ruševinama i napuštena, vi možete ući unutra, ali to može biti opasno. A ako se ipak odlučite, preporučujemo da to uradite sa velikim oprezom i vrlo pažljivo: krov je skoro uništen, kamenja plafona jedva se drže.

Turističke vlasti Crne Gore sada pokušavaju da započnu proces restauracije i rekonstrukcije lokacije, kao značajnog kulturno-istorijskog spomeničkog objekta, koji se nalazi na kratkoj udaljenosti od popularnih primorskih odmarališta. Uprkos činjenici da ovdje nema izleta, tu tvrđavu mogu posjetiti svi turisti automobilom ili biciklom, a ulaz u tvrdjavu je besplatan.

Objavi komentar

0 Primjedbe