Zavojsko jezero je na izdisaju!?

Nivo vode u Zavojskom jezeru, zbog proizvodnje struje drastično smanjen. Prekomijeran rad hidroelektrane Pirot na ovaj način ugrožava bezbjednost građana i biljni i životinjski svijet i prijeti da izazove ekološku katastrofu, kažu u Pokretu "Odbranimo reke Stare planine". 

- Kada imate ovako mali nivo jezera, vi imate jedan dio rijeke koji teče dnom jezera, kroz jedan muljevit sediment, ona je potpuno mutna, nijedna pastrmka neće krenuti uzvodno kroz taj talog koji nosi voda, tako da je to jedna velika ekološka šteta po rijeku Visočicu. Sve je to prouzrokovano nespremnošću EPS-a i hidroelektrane Pirot da se vrati na onaj vršni režim rada koji smo imali i da odustane od ovog ekonomskog režima rada, jer su svoj godišnji plan proizvodnje struje, u nekoliko godina, povećali čak dvostruko - izjavio je Aleksandar Panić, aktivista Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" za TV Pirot 10.11. ove godine.
Instagram profil Ekostraža prenosimo poruku koja nam je stigla uz ove slike:

"Poštovani obaveštavam Vas da je EPS nastavio sa krsenjem zakona i propisa u vezi režima rada HE Pirot i skoro potpuno ispustio jezero. Situacija je katastrofalna i jeziva, jezero je na biološkom minimumu.



Objavi komentar

0 Primjedbe