Šta možete posjetiti u Krajini

Tvrdjava Ostrožac

Bosanska Krajina ili samo Krajina je sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine. Prostire se na dva entiteta Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Mi vam danas donosimo listu od 5 atraktivnih istorijskih lokacija za izlet.



Sadržaj:

Istorijski gledano, kultura ovog kraja bila je usko povezana sa vojskom i vrlo čestim ratovima koji su se na ovim prostorima vodili. S tim u vezi ovaj kraj je prepun spomenika, tvrdjava, generalno nasljeđa prošlih vremena.


Srednjovijekovna Tvrđava Ostrožac

Ostrožac

Tvrđava Ostrožac predstavlja prelijep srednjovijekovni dvorac, smješten nadomak grada Cazina, a koji se nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Kada se pogleda iz daljine, sa svojim jakim zidinama i visokim tornjevima, predstavlja dvorac nalik na dvorce iz bajke. 

Tvrđava je smještena na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja, na 12 km od Bihaća. Tvrđava je nepravilnog kružnog oblika sa kapikulom i kružnom branič-kulom uz koji se nalazi bunar. Prvi spomen tvrđave je iz 1286. Tvrđava je u posjedu knezova Babonića-Blagajskih (knezovi Ostroški). Prelazi pod vlast Antuna Bakšića 1552. Pada u ruke Osmanlija 1577. Od 17. vijeka tu je sjedište Ostrožačke kapetanije koja je najjača u Bosanskoj krajini. Dizdari i kapetani bili su Beširevići.

Nacionalni park Kozara

Nacionalni park Kozara

Planina Kozara nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.  To je niska, ostrvska planina smještena između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, te omeđena rijekama Savom, Unom i Vrbasom. Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000 m.n.v., Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom BiH. U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune.

U cilju očuvanja i zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti, centralni dio planine Kozare, površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine. Središnjim dijelom Nacionalnog parka "Kozara" dominira plato Mrakovice (806 m.n.v.) na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju kulturne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca.


Vodopad, tvrdjava, Mlinčići u Jajcu

Vodopad Jajce

Jeste li znali da je vodopad u Jajcu nastao prije više od 50.000 godina, te da je proglašen za jedan od 12 najljepših vodopada na svijetu? Na svojoj najvišoj tački, dostiže visinu od 18 metara, a u proteklih nekoliko godina, poznat je i kao mjesto na kome se održava takmičenje u skokovima.

Bitno je spomenuti da je jajačka tvrđava svojevremeno slovila za najjaču u čitavoj Bosni. Onu koja je odoljevala Osmanlijama punih 65 godina, a ono što je zanimljivo je da je tokom svih tih godina, sa ciljem da se ojača, stalno dograđivana.

Mlinčići na Plivi

Mlinčići u Jajcu postojali su još od 1562. godine, a danas su bez dileme jedna od najvećih atrakcija grada. Nekada su na ovom području postojala 24 mlina od kojih šest nije bilo u funkciji. Danas ih je ovdje 20, te stoje kao pokazatelj industrijskog razvoja u osmanskom periodu, a imaju i veliki kulturološki značaj za ovo čitavo područje.


Prirodni kameni most kod Banja Luke

Kameni most Banja Luka

Prirodni fenomen Kameni most nalazi se u blizini naselja Krupa na Vrbasu, sa desne strane rijeke. Nastao je erozivnim djelovanjem vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u stijeni. Na ovom lokalitetu se nalazi nekoliko penjačkih smjerova koji predstavljaju posebnu atrakciju zbog panoramskih vidikovaca i pogleda na dolinu rijeke Vrbas. Takođe, prirodni Kameni most je mjesto polazišta planinarsko-pješačke staze “Kočićevim stazama” koja vodi sve do manastira Gomionice.


Nacionalni park Una

Štrbački buk Nacionalni park Una

Područje Nacionalnog parka Una se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području Grada Bihaća i pripada Unsko-koranskoj zaravni, a obuhvata dolinske dijelove rijeke Une i Unca i orografske padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice. Nacionalni park Una se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu. 

 U ovom dijelu Una nosi obilježja planinske rijeke sa slapovima: veliki vodopad u Martin Brodu, Štrbački buk, Troslap, Dvoslap i Ripački slap. Niz Martinbrodski vodopad i Štrbački buk voda se obrušava niz nekoliko manjih i većih slapova gradeći jedinstvene sedrene tvorevine. U Uni je posebno interesantan živi svijet koji i sam pridonosi stvaranju sedrenih tvorevina. Mahovine - briofite su svojom građom pogodne za zadržavanje istaloženog kalcita, čineći tako neizostavnu kariku u procesu stvaranja i rasta sedrenih tvorevina.


Nadamo se da smo vam bar malo približili ljepote Krajine i da će vas ovaj blog natjerati na izlet na neku lokaciju sa liste. Bosna i Hercegovina je zaista prepuna istorijsko-kulturnih spomenika i lokacija koje stvarno vrijedi posjetiti.