Mokra Gora proglašena za najbolje turističko selo na svijetu

Ovo svjetski značajno priznanje će doprinjeti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja.


Na zasjedanju Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), Mokra Gora je danas proglašena za najbolje turističko selo svijeta.

Mokra Gora je izabrana među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja svijeta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrijednosti.

Ovo svjetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrjednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrijednosti i raznolikosti.

Ovo priznanje je vrhunski uspjeh sela Mokra gora, Turističe organizacije Užice, grada Užica, i Republike Srbije, navedeno je u saopštenju.


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić učestvovala je na 24. zasjedanju, a kako je izjavila Mokra Gora je sa razlogom dobila ovu titulu.

- Mokra Gora u Srbiji je sa razlogom proglašena za jedno od najboljih turističkih sela 2021. godine u svijetu. Svjetska turistička organizacija prepoznala je Mokru Goru kao izuzetan primjer ruralne destinacije sa ogromnim potencijalom za unapređenje seoskog turizma.

Mokra Gora je turističko selo koje njeguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet - rekla je Matić.

Ona je dodala da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj "novi život" u 21. vijeku i da zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik - Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje posjeti veliki broj turista iz zemlje i svijeta.

IZVOR: Telegraf

Objavi komentar

0 Primjedbe