KOPAONIK | Savjeti i vodič

Ski centar Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i ujedno jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Srbije. Ovaj planinski masiv poznat je i pod nazivom Srebrna planina.

Ukoliko je vaš izbor za zimovanje Kopaonik smeštaj koji zadovoljava sve potrebe turista, prirodne ljepote koje oduzimaju dah, odlična hrana i pregršt aktivosti koje ova planina nudi uvjeriće vas da niste pogriješili.
Iako je skijanje na Kopaoniku ono po čemu je ova planina poznata, i razlog zbog kog ona pre svega važi za zimsku destinaciju, leto na Kopaoniku je takođe odlična ideja. Za vas smo pripremili kompletan vodič za Kopaonik koji sadrži sve bitne informacije, ali i zanimljivosti o ovoj planini, pa saznajte šta vas tamo očekuje.

Gde se nalazi Kopaonik?

Planina Kopaonik je smještena u južnom dijelu centralne Srbije, a prostire se u pravcu sjeverozapad – jugoistok, između rijeka Ibra i Sitnice na zapadu i Laba na jugoistoku. Najveći planinski masiv Srbije je dugačak 82,7 km, a širok 63,5 km. Ne čudi što, kada su u pitanju skijališta Srbije, Kopaonik nema konkurenciju.

Kako do Kopaonika?

Kopaonik je udaljen od Beograda 270 km ,  od Kraljeva 100 km , Niša 135 km, a od naše popularne planine Zlatibor oko 190km. Ako planirate put na Kopaonik, lokacija ne bi trebalo da vas brine, jer se do ove planine lako stiže iz više pravaca.

Možete izabrati putovanje Ibarskom magistralom, od Kraljeva preko Biljanovaca i Jošaničke Banje, i od Kosovske Mitrovice i Raške preko Rudnice. U svoj smještaj na Kopaoniku možete stići i autoputem, od Pojata preko Kruševca, Brusa i Brzeća.

Od Brzeće, samog podnožja planine Kopaonik su obavezni zimski lanci na vašem vozilu. Ukoliko ih nemate, u ovom mjestu ih možete iznajmiti za 2500 din i vratiti po povratku, a ako ih imate, uslužno namještanje lanaca će vas koštati oko 500 din.

Ulazak u sam Nacionalni park se plaća 150din dnevno i obavezno je odmah naglasiti koliko dana ostajete. Nakon 19h, ulaz je besplatan.

Kopaonik smeštaj – Veliki izbor za svačiji ukus

Kada je u pitanju Kopaonik, smještaj koji se nalazi u ponudi je veoma raznovrstan, pa ćete sigurno naći nešto u skladu sa svojim ukusom, budžetom i potrebama. Ukoliko želite potpunu intimu tokom vašeg putovanja na Kopaonik privatni smeštaj je najbolja ideja, a ukoliko želite da vas sve čeka “na gotovo” pravi izbor su brojni hoteli na Kopaoniku.

Parking na planini Kopaonik

Slobodno možemo reći da traženje parking mjesta u zimskoj sezoni, naročito vikendom, predstavlja pravu noćnu moru za sve posjetioce. Neki hoteli i apartmani posjeduju privatan parking za svoje goste, ali je broj mesta uglavnom ograničen.

Dnevna karta za parkiranje na ulicama Kopaonika iznosi 500din, a nedeljna 3000din. Postoji jedna veoma mala garaža u kojoj možete vaše vozilo parkirati za 800din po jednom danu, i druga prilično neočuvana i mračna preko puta hotela Grand za čak 1000din. Kao što sami možete zaključiti, mjesta je malo, a cijene su bezobrazno visoke.

Zimovanje Kopaonik – skijanje u najboljim uslovima

Titulu najpoznatije srpske lokacije za zimovanje Kopaonik je stekao zahvaljujući fantastičnim stazama i odlično opremljenom ski centru, koji posjeduje sve što je potrebno za potpuno uživanje u snijegu i zimskim sportovima.

Zima na Kopaoniku, kao i ski sezona počinju krajem novembra, a zahvaljujući sistemu vještačkog osnežavanja koji pokriva staze na Kopaoniku (čak 97%) završava se u aprilu.

Ski centar Kopaonik – staze za sve skijaše

Ukoliko vam je omiljeni zimski aksesoar ski pass Kopaonik će vas sigurno oduševiti svojim stazama i uređenjem cijelog ski centra. Uz 24 žičare i ski lifta, i kapacitete od 33 000 skijaša po danu ova planina može da ugosti sve ljubitelje zimskih sportova čak i u jeku sezone.

Ukoliko nemate svoju opremu za skijanje, cijeli komplet možete iznajmiti na jedan ili sedam dana u mnogim radnjama na Kopaoniku. Cijena za odrasle osobe je oko 6200din na nedeljnom nivou, a za djecu oko 4200din.

IZVOR: TURIZAM I PUTOVANJA







Objavi komentar

0 Primjedbe