Šta obići u Nacionalnom parku Kozara?

 Planina Kozara, koja se nalazi u blizini grada Prijedor, proglašena je nacionalnim parkom 1967. godine s ciljem zaštite kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti ovog kraja. Kozara zauzima 3520ha, a najviši vrh je Gola planina visine 876m. Poslije II svjetskog rata planina Kozara je postala čuvena po herojskim borbama naroda ovog kraja za slobodu, te se već 1947. godine krenulo sa aktivnostima na izdvajanju i kreiranju Kozare kao nacionalnog parka. 6. juna 1957. godine šume planine Kozare proglašene su za šume istorijskog značaja, a u cilju da se sačuvaju uspomene na kozaračku epopeju. Od samog osnivanja, a naročito u današnje vrijeme, posebna pažnja posvećuje se upravo zaštiti prirodnih vrijednosti kako bi buduće generacije mogle uživati u ljepotama Nacionalnog parka "Kozara".


Šta obići u Nacionalnom parku Kozara?

Nacionalni park raspolaže velikim brojem pješačkih staza, trim staza, penjališta, skijališta, lovišta i još mnogo toga.

Pješačke staze

Pješačenje je najbolji način da upoznate ljepote koje je priroda podarila Nacionalnom parku "Kozara". Dinamičan reljef sa izraženim vrhovima, grebenima i kosama, gusti kompleksi listopadnih i četinarskih šuma, brojni izvori i potoci te slikoviti pejzaži učiniće pješačenje nezaboravnim iskustvom.

 1.Pješačka staza Mrakovica (806 m.n.v.)

50 min. pješačenja

Staza je kružnog oblika, dužine 4,4 km. Proteže se na području Mrakovice, oko Memorijalne zone, kroz gustu listopadno-četinarsku šumu. Pored brojnih pitkih izvora, na stazi se mogu vidjeti i hranilišta za srne koje tokom zime ovdje dolaze po hranu.
Duž staze nalaze se odmorišta, te paneli putem kojih možete saznati nešto više o prirodnim i kulturno-istorijskim vrijednostima Nacionalnog parka "Kozara".

2. Pješačka staza Mrakovica (806 m.n.v.) – Šupljikovac(652 m) – Gumline (520 m) - Kriva strana (723 m) -   Vinogreč (816 m) - Gola planina (876 m)

2 sata pješačenja u jednom smjeru

Staza kreće sa Mrakovice i vodi do najvišeg vrha Nacionalnog parka "Kozara", Gole planine, odakle se pruža izuzetan pogled na okruženje: Prijedorsko polje, ribnjak Saničane, Manjaču, Grmeč i čak susjednu Hrvatsku.
Staza prolazi pored Gumlina, jednog od najljepših predjela Nacionalnog parka "Kozara": stijena-vidikovac, pećina te kanjon riječice Starenice, dužine oko 80 m i visine oko 50 m, ostavljaju poseban utisak na posjetioca. Gusti šumski kompleksi, proplanci, pašnjaci kao i brojni izvori pitke, hladne vode, čine doživljaj potpunim.

3. Pješačka staza Mrakovica (806 m) – Gavrin kalem (750 m) – Glavuša (793 m) – Bešića poljana (784 m) – Kozarački kamen (658 m)

2 sata pješačenja u jednom smjeru

Kroz slikovite pejzaže staza Vas vodi do Bešića poljane, gdje se nalazi osmatračnica sa koje možete uživati u pogledu na okolinu.
Dalje, staza nastavlja kroz listopadno-četinarsku šumu sve do Kozaračkog kamena – vidikovca, odakle se pruža izuzetan panoramski pogled na okruženje. Dok budete uživali u prelijepom pogledu i pejzažima, shvatićete koliko je priroda veličanstvena.

 4. Zovik, parking (412 m.n.v.) – Zečiji kamen, vodopad (480 m.n.v.) – Jankovića groblje (620 m.nv.) – Jankovića kamen (672 m.n.v.) – Benkovac, igralište (650 m.n.v.) – Benkovac, Oljačino kućište (648 m.n.v.)

50 min. pješačenja u jednom smjeru

Sa glavnog puta ka Mrakovici staza dužine 400 m Vas vodi do lokaliteta  Zečiji kamen. Na ovom lokalitetu se nalazi uređena stijena za penjanje koja ujedno i predstavlja vidikovac sa kojeg možete uživati u pogledu na okruženje. Na pomenutom lokalitetu se nalazi i istoimeni vodopad. Od Zečijeg kamena staza nastavlja kroz bjelogoričnu šumu penjući se na plato pored Jankovića groblja, odakle poprima laganiji karakter. Staza prolazi pored Jankovića kamena, jednog od ljepših vidikovaca u parku, i fudbalskog igrališta na Benkovcu. Staza završava na izletištu Oljačino kućište, gdje je postavljena nadstrešnica sa klupama za odmor.

5. Pješačka staza ka Zečijem kamenu

Sa glavnog puta ka Mrakovici, staza dužine 400 m vodi ka Zečijem kamenu, jednom od najljepših lokaliteta Nacionalnog parka "Kozara". Vodopad i stijena-vidikovac predstavljaju posebnu atrakciju koju vrijedi obići.
Za ljubitelje adrenalina na stijeni je uređen 21 smjer za penjanje, visine od 10 do 60 m.

6. Rajkovići - Planinarski dom Kotlovača - Bijeli kamen (via ferata) - Zečiji kamen

Ukupna dužina staze je 4,2 km i može se prepješačiti za 2 sata sa kraćim odmaranjima na uređenim odmorištima i vidikovcima. Od Rajkovića staza vodi šumskim putem oko 2,5 km kroz bjelogoričnu šumu uz dolinu rječice Kotlovače do istoimenog planinarskog doma. Pored doma se nalazi uređeno odmorište sa nadstrešnicom, stolom i klupama, izvorište pitke vode, uređeno mjesto za loženje vatre,  i uređena edukativna staza sa informacijama o boravku u prirodi. Od planinarskog doma do Zečijeg kamena staza poprima ekstremniji karakter gdje u dužini od 1,5 km korisnici staze treba da savladaju visinsku razliku od 300 m. Na ovom dijelu staze se nalaze tri vidikovca sa kojih se pruža predivan panoramski pogled, zatim jedna manja pećina i posebna atrakcija na stazi tzv.via ferata. Via ferata je osigurana planinarska staza kojom se, uz pomoć sajle i metalnih gazišta - ljestvi, prelaze nepristupačne stjenovite dionice. Naša via ferata je dužine 26 m i nalazi se na stijeni Bijelog kamena. Ovo je prva takva staza u regiji, a korisniku pruža adrenalinsko uzbuđenje, avanturu, uživanje u ljepotama krajolika, a na bezbjedan način. Staza potom nastavlja do lokaliteta Zečiji kamen kojeg čine stijena-vidikovac i vodopad.  

7. Benkovac (fudbalsko igralište) – Benkovac naselje – Vidova voda – Sastavci – Zelenac (Gumline)

Pješačka staza vodi do Zelenca koji se nalazi u sklopu lokaliteta Gumline. Šire područje ovog lokaliteta  zbog svojih prirodnih karakteristika uvršteno je u prvu zonu zaštite NP Kozara, a čine ga: Šupljikovac  (652 m.n.v.), donji tok potoka Dolinac i Bijela voda, lokalitet Zelenac  (410 m.n.v.), Parlog  i dio Gole planine – Podini (723 m.n.v.). Stijena Mitrovića kamena (585 m.n.v.) na Benkovačkoj kosi , zajedno sa Plosnim kamenom na Šupljikovcu i Gumlinskim kamenom na kosi Bijela voda, čine jedini kanjon u NP Kozara. Rječica  Bijela voda između Plosne stijene i Gumlinske stijene (u kojoj se nalazi omanja pećina) izdubila je uzani prolaz/kanjon  dubok oko 70 metara. Mjesto gdje se potok Dolinac ulijeva u Bijelu vodu naziva se Sastavci (450 m.n.v.), a ispod njega nizvodno oko 400 m se nalazi lokalitet Zelenac (414 m.n.v.) koji je dobio ime po malom buku na Bijeloj vodi. Na lokalitetu Zelenac u Bijelu vodu se ulijeva potok Jovača i odatle Bijela voda mijenja svoje ime u rijeku Starenicu. Starenica ili Kozaračka rijeka sakuplja sve vode južnih ekspozicija u Nacinalnom parku i pripada Sanskom slivu.  

Sve gore navedene pješačke staze su obilježene te ih možete obići bez pratnje vodiča.
Za one koji žele upoznati šire područje Nacionalnog parka "Kozara", organizuju se pješačke ture uz pratnju iskusnih vodiča.

TRIM STAZE

U Nacionalnom parku Kozara se nalaze dvije trim staze, jedna za odrasle i jedna za djecu.

Na lokalitetu Gavrin kalem uređena je trim staza za odrasle u dužini od 1 km. Na stazi se nalazi 15 različitih prepreka tj.stanica za vježbanje gdje sportisti i rekreativci mogu testirati svoje vještine. Uz svaku stanicu za vježbanje se nalazi grafički prikaz kako koristiti stanicu i savladati prepreku. Stanice za vježbanje kreirane su tako da unapređuju snagu, koordinaciju, ravnotežu i spretnost. Trim staza se nalazi na oko 350 m ispod tzv. Titove vile.

Kako bi se zadovoljile potrebe naših najmlađih posjetilaca, na Mrakovici, u sklopu Memorijalne zone, izgrađena je trim staza za djecu.

Trim staza sastoji se od raznih drvenih stanica za vježbu koje su postavljene na travnatu podlogu, te su sigurne za korištenje. Trim staza omogućava djeci različitih uzrasta fizičku aktivnost kroz igru, zabavu i druženje.



SKIJALIŠTA
Za sve ljubitelje zimskih sportova na raspolaganju su tri ski staze, dvije za malo starije i jedna za najmlađe ljubitelje snježnih radosti.

Ski staza, dužine 700 m, pokrivena je ski-liftom kapaciteta 900 skijaša na sat. Staza je osvijetljena reflektorima te je ljubiteljima skijanja omogućeno i noćno skijanje.
U nedostatku snježnog pokrivača, uživanje u zimskim sportovima omogućavaju topovi za snijeg koji vještačkim snijegom pokrivaju čitavu dužinu staze.

Druga ski staza, dužine 900 m, opremljena je ski liftom tipa "sidro" čiji je kapacitet 1500 skijaša na sat.

Ski staza za djecu dužine je oko 200 m i pokrivena je mini-liftom kapaciteta 450 skijaša na sat.

Za sve one koji nisu savladali ovaj zimski sport na raspolaganju su instruktori skijanja. Takođe, omogućeno je i iznajmljivanje ski opreme.


Još mnogo toga možete pronaći u Nacionalnom parku Kozara! Posjetite sajt nacionalnog parka na ovom linku.


Objavi komentar

0 Primjedbe