Od logora do luksuznog hotela! Priča o tvrdjavi Mamula

 


Tvrdjava Mamula koja se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv prošla je dug put od ozloglašenog logora pa sve do luksuznog hotela koji je trenutno u izgradnji. Kako smo došlo do toga saznajte u ovom blogu.

Ostrvo-tvrđava Mamula se nalazi na vodenoj granici dveju zemlja – Hrvatske i Crne Gore, između poluostrva Prevlaka i Luštica. Ranije je ovo ostrvo nosilo naziv Lastavica, sve dok sredinom 19. vijeka namjesnik Austro-Ugarske Dalmacije general Lazar Mamula nije izgradio utvrđenje – odbrambenu tvrđavu, koja je služila kao zaštita od napada sa morske strane Bokokotorskog zaliva. I tada je ostrvo-tvrđava dobilo naziv Mamula.

Zanimljiva činjenica u vezi ovog ostrva je da je tvrđava na njemu tokom dva svjetska rata služila kao zatvor. Zatvor, poznat pod imenom Kampo Mamula, je bio poznat po okrutnosti. Tokom Drugog Svetskog rata, italijani su ovdje smjestili koncentracioni logor, gdje je bio utamnjičeno ukupno 2300 ljudi.

Sada se zatvor Mamula obnavlja i planirano je da se na mestu tvrđave izgradi čitav kompleks i luksuzni hotel. Ideja je da se zdanje potpuno obnovi, uz poštovanje prema istorijskom nasleđu objekta.


Ovako treba da izgleda završna faza izgradnje luksuznog hotela


Zanima nas vaše mišljenje o ovome, da li se slažete da istorijske spomenike pretvaramo u hotele i restorane?






Objavi komentar

0 Primjedbe