Kako doći do slapa Krčić kod Knina?

SlapKrčić je 22 metara visok vodopad na sjeveru kninskog polja kojim se rijeka Krčić obrušava u Krku. Nazivaju ga još i "Veliki buk" i "Topoljski buk".

Slap Krčić, koji se nalazi na ivici kninskog polja u podnožju brda Krševac, vidljiv je sa kninske tvrđave. Prije se vjerovalo da slap pripada rijeci Krki, onda su ljudi obratili pažnju i shvatili da u ljetnom periodu slap redovno nestane, dok rijeka Krka i dalje teče.

Kako doći do slapa?

Navigacija bez problema pronađe slap Krčića, posljednih nekoliko kilometara je uska cesta koja vodi kroz selo Kovačić. Doći ćete do mosta preko Krke malo nizvodno od jako glasnog slapa, uz koji se nalazi proširenje gdje možete parkirati. Slijedi šetnja manje od sto metara do slapa i izvora. 

Ideje za avanturu?

Svi koji vole biciklizam ili duge šetnje mogu krenuti makadamskom stazom uz kanjon rijeke Krčić. Staza duga 15 kilometara pravi je raj za bicikliste. Počinje kod slapa Krčić, prolazi kroz selo Kovačić i dalje uz kanjon. Uz nju možete vidjeti stare ruševne mlinice i kameni most. Makedonsku statzu, kojom prolazite, dao je sagraditi Napoleon.

Uz stazu pokraj slapa Krčić proučite poučne panoe. Saznaćete puno toga, između ostaloga da u gornjem toku rijeke Krke živi 20 vrsta riba. Jedna od tih vrsta, riba zlousta, u Krki živi već 70 milona godina, a danas je kritično ugrožena zajedno s još nekim vrstama. 

Foto: Getty images

Rijeka Krčić izvire u podnožju Dinare zapadno od sela Kijeva. Duga je desetak kilometara i na njoj se nalaze tri slapa. Zadnji od njih je slap Kričić, kojim se rijeka Krčić ulijeva u vrelo rijeke Krke. Ovo je jedinstveno ušće na cijelom svijetu, a tako rijeka Krčić postaje prva pritoka Krke.

Objavi komentar

0 Primjedbe